Den seneste måned har store dele af det indonesiske Borneo – Kalimantan – været ramt af voldsomme oversvømmelser. Vandmængderne har også ramt flere områder, hvor vi arbejder. Orangutanger og medarbejdere er dog alle er uden for fare.

Ekstreme vejrhændelser raser oftere og oftere i takt med, at klimaforandringernes konsekvenser bliver mere og mere tydelige. Det gælder også på Borneo, hvor vejret allerede kan være lunefuldt i regnsæsonen.

Den seneste tid har det haft den konsekvens, at tre ud af fem regioner i Kalimantan – den indonesiske del af Borneo – har været ramt af voldsomme oversvømmelser.

Vores indonesiske partnerorganisationer melder, at områder, hvor vi arbejder, også er blevet ramt af oversvømmelserne. Værst er det gået ud over Salat Islands, som er den ø-gruppe, der inkluderer Ø-universet. Her lever de orangutanger, der har gennemført Skovskolen i naturlige omgivelser, mens de prøver deres færdigheder af, før de bliver sat ud i naturen.

De voldsomme regnskyl fik floden omkring Salat Islands til at flyde over sine bredder, og derfor er størstedelen af ø-gruppen nu dækket af vand. Det er dog ikke gået ud over orangutangerne, som jo klarer sig godt i træerne. Dermed er det heller ikke gået ud over de orangutanger, som for nyligt blev sat ud i Ø-universet.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

Salat Islands under skarp overvågning

Medarbejderne hos vores indonesiske partner, BOS Foundation, handlede hurtigt og holder fortsat skarpt øje med situationen. Ingen af faciliteterne på øerne ser indtil videre ud til at have lidt skade. I takt med at vandstanden falder, bliver faciliteterne undersøgt løbende. Det ser heller ikke ud til, at oversvømmelserne har nogen særlig betydning for de orangutanger, som opholder sig på øerne. De bliver selvfølgelig også observeret hver dag.

”Heldigvis kan vi stadig give orangutangerne føde, for foderplatformene er ikke blevet ødelagt af regnen,” forklarer Hermansyah fra kommunikationsteamet.

Læs også: 100 lande indgår aftale om stop for afskovning

Kimplanter reddet i tide

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng er også blevet ramt af oversvømmelserne – dog ikke i lige så høj grad som øerne. Det er ikke gået ud over hverken orangutanger eller medarbejderne, men der er kommet vand ind i flere af de bygninger, hvor medarbejderne overnatter.

Også Mawasområdet, hvor vi har adskillige skovbevarende projekter, har kunne mærke de høje vandstande. Det betyder blandt andet, at det i øjeblikket er en udfordring at komme til de områder, hvor arbejdet skal udføres. For mange af de lokale, som bor i landsbyerne i området, har det også haft den konsekvens, at vandet er løbet ind i deres egne huse.

Det er i Mawas, at vores store genplantningsprojekt kører. Heldigvis blev alle kimplanter reddet i tide af et lynhurtigt medarbejder-team, og de små nye træer, som allerede er blevet plantet, har ikke lidt skade.

Vandet er nu begyndt at trække sig tilbage mange steder. BOS Foundation vil fortsætte med at overvåge områderne og beskytte orangutanger og lokalbefolkning.