Det er ganske unikt blandt pattedyr, at respondere ved hurtigt at kopiere sine artsfællers ansigtsudtryk, når de signalerer til én

Indtil 2007 troede man ikke, at andre dyr end mennesker signalerede til hinanden med ansigtsudtryk. Så skulle et studie, lavet af forskere fra Tyskland og England, dog gøre os klogere. De påviste nemlig, at orangutanger kopierede visse ansigtsudtryk, når deres artsfæller signalerede med dem. Senere har andre aber også vist sig at gøre det, men først fandt man ud af det hos orangutangen.

Støt Red Orangutangen 

Der er tit fuld fart på signaleringen, når orangutangerne leger. Her er et billede taget af vores Indonesiske partner BOSF.

Der findes to former for såkaldt ’ansigts-mimicry,’ hvor ansigtsudtryk efterlignes hos en artsfælle: Den ene er frivillig, og den anden ufrivillig. I tilfælde af den ufrivillige, kan ansigtsudtrykket kopieres så hurtigt som blot indenfor det første sekund. Det er dette man kalder ’hurtig ufrivillig mimicry,’ og det er kun observeret hos mennesker – og ganske få abearter. Den anden, frivillige slags, er kendt fra flere forskellige pattedyr – f.eks. når de viser truende adfærd og blotter tænder til hinanden.

Her leger orangutangerne Meryl og Malika på en plæne ved rehabilitationscenteret Nyaru Menteng. Her er der også åbne munde til højre og venstre, men det er nok mere en legegrimasse end en gang sofistikeret ansigtsudtryks-spejling.

Det ansigtsudtryk orangutangerne kopierede i det pågældende studie, var et, hvor de åbner munden, når de leger. Om end vi ikke kan spørge orangutangerne hvad de mener med det, må vi gå ud fra, at det nok betyder de hygger sig, når nu de laver udtrykket i forbindelse med leg. Måske det kan tolkes som et stort smil, eller et rigtigt abegrin. Det siger under alle omstændigheder noget om, hvor nære vi er med orangutangerne, når nu vi deler sådan et unikt adfærdstræk med dem, som dét ganske hurtigt at spejle ansigtsudtryk.