Orangutangen Kejora blev holdt ulovligt som kæledyr, før hun kom til et rehabiliteringscenter for orangutanger, som er støttet af den danske organisation Red Orangutangen. Nu skal hun og ni andre orangutanger genudsættes i regnskoven.

I 2016 blev den lille orangutangunge Kejora på kun 1,5 år reddet fra en oliepalmeplantage, hvor hun var lænket til en dør. Hun havde mistet sin mor og var efterfølgende blevet holdt fanget i et halvt år, før et tip førte et redningshold til stedet.

Nu, syv år senere, er hun og ni andre orangutanger endelig klar til at blive sat fri i Borneos regnskov.

Alle har de traumatiske oplevelser i bagagen, men er blevet reddet og bragt til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Her gennemgår forældreløse orangutanger et rehabiliteringsforløb, hvor de med hjælp fra dyrepassere og dyrelæger kommer på fode igen og lærer de færdigheder, der skal til for at klare sig i naturen. Færdigheder, som deres mor normalt ville lære dem.

”Der kommer desværre jævnligt orangutangunger til rehabiliteringscentret, som har været holdt som kæledyr eller som er fundet helt alene på opdyrkede arealer nær regnskoven. Som regel har de mistet deres mor, og deres overlevelse er helt afhængig af, at nogen tager sig af dem. Derfor er det en stor succes når orangutangerne, trods deres traumatiske fortid, kan indtage regnskoven igen,” siger Hanne Gürtler, som er direktør hos den danske organisation Red Orangutangen.

Red Orangutangen er den største bidragsyder til driften af centret Nyaru Menteng, som administreres af BOS Foundation.

De 10 orangutanger er efter 6-7 års rehabilitering vurderet klar til at overleve på egen hånd. De skal på en længere rejse til et fredet regnskovsområde, hvor de rehabiliterede orangutanger udgør en ny orangutangpopulation.

Når det er nødvendigt at rede og rehabilitere nødstedte og forældreløse orangutanger, skyldes det flere faktorer. Orangutanger bliver jaget eller bliver ofre for handel med vilde dyr. Men samtidig forsvinder abernes levesteder som følge af afskovning: Træer bliver fældet ulovligt, og store områder bliver ryddet for at gøre plads til plantager og minedrift.

”Orangutangernes hjem forsvinder med alarmerende hast, og hvis vi vil beskytte orangutangen og Borneos øvrige biodiversitet skal regnskoven beskyttes,” siger Red Orangutangen direktør Hanen Gürtler.

 

 

Yderligere information:

Direktør Hanne Gürtler, tlf. 29 87 07 26, hg@savetheorangutan.org

Kommunikationsansvarlig Sedsel Brøndum Lange, tlf. 29 87 38 81, sbl@savetheorangutan.org

 

 

Fakta: Om Red Orangutangen

Red Orangutangen er en almennyttig fond, som blev stiftet i 2015 af foreningen Red Orangutangen. Red Orangutangen arbejder for at bevare den kritisk truede orangutang og Borneos regnskov gennem naturbevarende projekter, som inddrager lokalbefolkningen. Organisationen støtter desuden redning og rehabilitering af nødstedte orangutanger. Organisationen er således den største bidragsyder til Nyaru Menteng på Borneo, som er det største rehabiliteringscenter for orangutanger. Nyaru Menteng forvaltes af Red Orangutangens indonesiske partnerorganisation, Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS Foundation) og har i øjeblikket knap 300 orangutanger i pleje.

 

 

Fakta: Om orangutanger

Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo i Sydøstasien.

Der findes tre forskellige orangutang arter: Borneo-orangutangen, Sumatra-orangutangen og Tapanuli-orangutangen.

Alle tre orangutangarter er ifølge IUCN kritisk truede.

Orangutangen deler omkring 97 procent af dens DNA med mennesket.

 

 

Fakta: Om orangutanger

Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo i Sydøstasien.

Der findes tre forskellige orangutang arter: Borneo-orangutangen, Sumatra-orangutangen og Tapanuli-orangutangen.

Alle tre orangutangarter er ifølge IUCN kritisk truede.

Orangutangen deler omkring 97 procent af dens DNA med mennesket.

 

Læs mere: https://redorangutangen.dk/om-orangutangen/