På forskningsstationen i Tuanan bliver der hver dag forsket i vilde orangutangers økologi, livshistorie og adfærd. Siden forskningsstationen åbnede sine døre i 2003, har omkring 150 forskere, studerende og frivillige sat deres fødder der for at bidrage til vores forståelse af de vilde orangutanger. En forståelse som er vigtig både for bevarelsen af de vilde orangutanger og deres naturlige levesteder samt arbejdet med rehabilitering af nødstedte orangutanger.
Søgen efter orangutanger
Livet på forskningsstationen er et eventyr – men et hårdt et af slagsen! Som man kan forestille sig, er det ikke nemt at arbejde i et tørvemoseområde – især ikke i regnsæsonen. Vilde orangutanger er generelt svære at finde, da de instinktivt bevæger sig væk ved synet af mennesker, især fremmede, som de aldrig har set før. På trods af klare tegn, der indikerer, at orangutanger er i nærheden – for eksempel tilstedeværelsen af nye reder – er de ofte ingen steder at se.
Forskere er nødt til at opholde sig i regnskoven over længere tid, nogle gange i uger, indtil de vilde orangutanger til sidst genkender deres ansigter og udvikler en følelse af ”tillid” over for dem. Først da vil de være villige til at lade sig følge og monitorere. Denne ”tillid” har givet mulighed for med tiden at komme helt tæt på orangutangerne og få et fantastisk indblik i deres hverdag i regnskoven.
En typisk dag i regnskoven
Forskerne er ansvarlige for indsamling af data til langsigtet monitorering af orangutangernes sundhed og adfærd. For forskerne involverer en typisk dag at vågne op kl. 3:30 om morgenen, for derefter at begive sig ud i regnskoven inden orangutangerne vågner. Derefter følger de orangutangerne, indtil de bygger rede for natten, hvilket de typisk gør omkring solnedgang. Dette betyder, at forskerne for det meste tilbringer mere end 12 timer i skoven om dagen! I løbet af sådan en dag indsamler de urin- og fæces-prøver; fødeindtag, sociale og adfærdsmæssige data bliver registreret og GPS-koordinater for orangutangernes placering blivet logget. Forskerne overvåger også fødetilgængelighed.
Viden om orangutangerne er essentiel
Med adfærdsdata for mere end 70 identificerede individer, en database med over 15 års observationer og næsten 80 publikationer i bagagen, har Tuanan forskningsstation bidraget væsentligt til vores forståelse af vilde orangutangers fødeindtag, økologi og adfærd i deres naturlige habitat. Denne viden er essentiel for vores øvrige programmer med at bevare orangutangen.
Du kan følge en vild orangutang og livet på forskningsstationen og samtidig støtte arbejdet med at bevare regnskoven: Læs mere her.