For at en orangutang skal kunne klare sig på egen hånd i den vilde natur, kræver det, at den har oparbejdet et særligt skill-set. Det lærer ungerne af deres mor – eller, hvis de går i skovskolen, af dyrepasserne.

Klatre, bygge reder og skaffe den rigtige føde.

Det er nogle af de færdigheder,  der er helt vitale for en orangutang, der skal klare sig selv i regnskoven. Færdighederne lærer ungerne normalt af deres mor. For de forældreløse unger på rehabiliteringscentrene gælder det selvfølgelig, at dyrepassere i skovskolen i stedet træner dem op i at mestre disse færdigheder.

Nedenfor har vi samlet 10 af de allervigtigste orangutang-færdigheder og vist små videoeksempler fra rehabiliteringscentrene. Alle videoer er udarbejdet af vores partner BOS Foundation.

1. At bygge rede

Vildtlevende orangutanger bygger reder højt oppe i træerne, hvor de kan hvile sig i løbet af dagen og sove om natten. Oppe i trætoppene er de nemlig i sikkerhed for skovbundens farer. Hver dag samler orangutangerne grene og blade til at bygge en ny rede – det er det orangutangungerne i videoen nedenfor øver sig i.

Læs, hvordan reder kan bruges til at lokalisere vilde orangutanger her.

Nr. 2: Undgå rovdyr

Det siger sig selv, at hvis man skal klare sig i regnskoven, er det essentielt at vide, hvornår der er fare på færde, og hvordan man holder sig på afstand af den fare. Orangutanger har ikke mange naturlige fjender, men især ungerne kan alligevel være udsatte, hvis de møder f.eks. krokodiller, pytonslanger, træleoparder eller giftige slanger.
Derfor bliver ungerne i skovskolen trænet i at undgå rovdyr. I den lille video kan du se et eksempel – og det er vist ret tydeligt, at orangutangungerne godt ved, at de skal holde sig på afstand fra slanger (også selvom de er af plastik).

Adopter en orangutang her.

Nr. 3: At svinge sig i træerne

Orangutanger er de største dyr i verden, der tilbringer det meste af livet i trætoppene. De kan bevæge sig med præcision og elegance fra træ til træ. Ofte bruger orangutanger deres egen vægt til at bøje tynde stammer og grene, så de kan bruge svingningerne til at komme til næste træ.

Men det kræver naturligvis øvelse, og derfor er det en af de egenskaber, som orangutangungerne på rehabiliteringscentrene bliver trænet i.

Nr. 4: Klatre i træer

For vilde orangutanger er det helt essentielt at kunne klatre op og ned ad høje træstammer uden problemer. Derfor har de forældreløse orangutanger på rehabiliteringscentrene brug for jævnlig træ-klatrings-træning. Flere af dyrepasserne på centrene er trænet op i at klatre i træer, og de klatrer sammen med orangutangungerne, så de bliver opmuntret til at bruge mere tid i træerne.

Læs flere orangutang-facts her.

Nr 5: Armgang

Orangutangerne bevæger sig i træerne på mange forskellige måder. En af dem er armgang – altså evnen til at sætte den ene hånd foran den anden og på den måde svinge sig i armene fra gren til gren.

Denne evne giver aberne frihed til at bevæge sig flere steder og dermed få adgang til flere typer føde. Derfor øver orangutangungerne i skovskolen sig på denne færdighed.

Nr 6: Frugtspisning

Orangutanger spiser mange typer føde, men deres absolutte favorit er frugt. De har adgang til flere hundrede forskellige slags vilde frugter alt efter sted og årstid. Derfor er det ret vigtigt, at de ved, hvilke frugter, der ikke er giftige, og hvordan man spiser dem.
Det er nemt at spise figner og guava, men der er også typer er føde, der er mere udfordrende: F.eks. durian-frugten eller kokosnødder, som kræver, at man kan knække dem, skrælle dem og slå skallen i stykker, hvis man skal ind til det lækre frugtkød og kernerne.
Derfor skal orangutangungerne i skovskolen selvfølgelig lære en lang række frugter at kende, før de har gennemført deres træning. Det er der eksempler på i den lille video, hvor orangutangerne også lærer, at de skal op i træerne for at finde de søde godter, før dagens lektion har båret frugt.

Nr. 7: Fjerne barken

Det lyder måske lidt sært, at det er vigtigt for en orangutang at kunne pille barken af træstammer og grene. Men der er en rigtig god grund til, at en orangutangunge skal lære netop den færdighed. Under træets bark findes nemlig et saftigt vækstlag ved navn kambium, som er en vigtig fødekilde for orangutanger i tørsæsonen.
Derfor lærer dyrepasserne orangutangerne i skovskolen, hvordan de piller barken af specifikke træer, skraber den bløde kambium ud med deres tænder, tygger det næringsrige i det og spytter de uspiselige fibre ud til sidst.

Nr. 8: Spise insekter

Orangutangerne har en bred smag i føde, og derfor skal de også være i stand til at skaffe og spise lidt af hvert i naturen. En del af deres føde består for eksempel af insekter som termitter, myrer og bi-larver.

Der er især mange termitter i skovbunden, og de er en vigtig del af orangutangernes diæt, fordi de har et meget højt proteinindhold.

I videoen kan du se, hvordan orangutangerne i skovskolen lærer at brække træ og suge termitterne ud med en hurtig indånding.

Nr 9: Udvinding af plantemarv

Når man skræller en plante afslører den en blød indre kerne. Mange planters såkaldte ’plantemarv’ er en vigtig fødekilde for orangutanger. Et godt eksempel er marven fra regnskovsplanten rattan, som er en basisfødekilde for orangutanger. Derfor er det vigtigt, at en orangutang kan spotte spiselig rattan og skrælle dem, så de kan nå frem til den bløde marv.

Nr. 10: Bladspisning

Selvom orangutanger har en bred smag, er blade som regel ikke øverst på listen over livretter. De er dog stadig en vigtig fødekilde, som der samtidig findes mange af i regnskoven. Især helt nye skud er nærende.
Orangutangerne i skovskolen lærer, hvilke blade de kan tåle at spise, og hvor de kan finde dem.