For tredje gang i år står landsbyen Muroi i det centrale Kalimantan på Borneo under vand – en tydelig påmindelse om, hvordan klimaforandringer påvirker hverdagen for de mest udsatte landsbyer på Borneo. Søren Brofeldt og Stefanie Klint, projektledere hos Red Orangutangen har besøgt området og er imponerede over den modstandskraft, de møder lokalt.
Formålet med projektet er at styrke de fattigste og mest udsatte oprindelige folks evne til at modstå, tilpasse sig og forberede sig på klimaforandringer og klimarelaterede katastrofer i det centrale Kalimantan på Borneo.
Projektet er et samarbejde mellem Red Orangutangen og Borneo Orangutan Survival Forundation – finansieret af Climate Change Adaptability modaliteten (CCAM) under Civilsamfundspuljen og løber frem til december 2025.
Trods stigende vandstand og uforudsigeligt vejr viser lokalsamfundene i Borneo en bemærkelsesværdig handlekraft. Det er især i de fælles, lokalt forankrede initiativer, at denne styrke bliver tydelig – herunder Red Orangutangens Climate Change Adaptation Modality (CCAM)-projekt, som støtter landsbyer som Muroi og Mangkutup med alt fra klimarobuste boliger til bæredygtige leveveje og stærkt lokalt engagement.
I maj besøgte et hold fra Red Orangutangen landsbyerne Muroi og Mangkutup ved Kapuas-floden, som led i projektets midtvejsevaluering. Formålet var at støtte og lære af de lokale tilpasningsindsatser.

Klimaforandringer sætter dagligdagen under pres
Under besøget var det tydeligt, at Muroi var hårdt ramt – vandet stod til knæhøjde i gaderne, mange færdedes rundt i landsbyen i små både og det var svært at holde hjemmene tørre. Under besøget deltog Søren Brofeldt og Stefanie Klint i workshops om klimatilpasning for udvalgte landsbyer, faciliteret af vores lokale samarbejdspartner, Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF). Under forhold som disse, var det tydeligt, at projektets arbejde med at kortlægge sårbarheder og styrke lokalsamfundenes evne til at reagere, bliver stadig mere afgørende.
“Formålet med besøget var primært at følge med i, hvordan vores partner BOSF leverer et solidt og meningsfuldt stykke arbejde,” fortæller Søren Brofeldt og fortsætter – “Det er tydeligt, at de gør det rigtig godt. Vi har arbejdet med dem i mange år og ved, hvad de kan. Det mest slående er dog, hvor akut behovet for klimatilpasning er blevet. Vi har mødt mennesker, der står midt i konsekvenserne af klimaforandringer, og det giver os helt konkret en lang liste af måder, vi kan støtte op på – fx via satellitdata til at forudsige oversvømmelser og brande, eller ved at finansiere boliger og udstyr, der kan modstå oversvømmelser.”
Oversvømmelserne er blevet markant værre gennem de seneste fem til ti år, efterhånden som klimaforandringerne ændrer nedbørsmønstrene i Borneo. Konsekvenserne er vidtrækkende. Fiskebestandene er i tilbagegang, og skovområderne langs floderne bliver stadig sværere at komme frem til. Det har haft store konsekvenser for de lokale levevilkår: Landsbyboerne kan ikke længere fange nok fisk til at sælge, og produkter fra skoven – som frugter – er blevet vanskeligere at indsamle. I takt med at adgangen til naturlige ressourcer forringes, forringes også mulighederne for et stabilt indtægtsgrundlag.
Relateret artikel: Mrs. Resna har ukuelig iværksætterånd trods modstand i livet
Klimasikre hjem og nye indtægtskilder
StO-teamet peger på det presserende behov for at gøre de lokale boliger mere modstandsdygtige over for oversvømmelser. Blandt de løsninger, der overvejes, er at hæve huse på pæle, tilføje en ekstra etage og indrette stueetagen som rum, der bedre tåler oversvømmelse. Flydende huse, følger vandstanden – eller i visse tilfælde flytning af landsbyer til højere liggende terræn er også på bordet. Hver løsning er kompleks, omfattende og forbundet med store omkostninger.
Lige så vigtigt er det at tilpasse levevejene til de nye klimatiske vilkår. Mulige tiltag inkluderer etablering af nye landbrugsarealer på højere terræn eller udvikling af fiskedamme og hydroponiske dyrkningssystemer, der kan modstå sæsonbestemte oversvømmelser. Men også disse løsninger kræver betydelig finansiering og skal tilpasses lokale forhold.
Stefanie Klint tilføjer, at det desuden er nødvendigt at sikre adgang til essentielle ydelser: “Vi skal sikre, at lærere og sundhedspersonale kan fortsætte deres arbejde i oversvømmelsesramte områder – selv under ekstreme forhold. Det kræver tæt samarbejde med de lokale myndigheder.”
Ud over de byggetekniske behov fremhæver projektleder Stefanie Klint også de logistiske udfordringer: “Det er også afgørende at opretholde adgangen til basale ydelser som sundhed og skolegang under oversvømmelser,” forklarer hun, og uddyber: “Det kræver, at lærere og sundhedspersonale kan fortsætte deres arbejde i oversvømmelsestruede landsbyer – selv under ekstreme forhold. Det kræver især et tæt samarbejde med de lokale myndigheder.”

Feltarbejde i vandmasserne
Som led i evalueringen indsamlede teamet også lokal feedback. I Muroi har de seneste 18 måneder budt på kortlægning af sårbarheder og opbygning af lokalt forankrede strategier. Nu bliver beboerne interviewet om projektets resultater og udfordringer.
Interviewene blev gennemført under vanskelige forhold – på forhøjede platforme, mens regnen silede ned og oversvømmelserne omsluttede landsbyen – en meget sigende påmindelse om, hvorfor projektet er så vigtigt.
En klimarobust fremtid – bygget i fællesskab
Takket være dokumentationen under CCAM-projektet er Muroi nu officielt anerkendt som “klimarobust landsby”. Det åbner for mulighed for fremtidig støtte fra myndighederne til yderligere klimatilpasning. Det fortsatte samarbejde mellem landsbyboerne, BOSF og Red Orangutangen gennem CCAM-projektet er et inspirerende eksempel på, hvordan fælles handling forankret i lokal viden og understøttet af stærke partnerskaber kan bane vejen for den nødvendige klimatipasning og et modstandsdygtigt liv – også i de mest klimaramte egne af Borneo.
”Et feltbesøg i Borneo er fuld af kontraster – varm gæstfrihed, fantastisk natur og lækker mad på den ene side, men også oversvømmede veje, hedebølger og indimellem en slange,” fortæller Søren Brofeldt. ”Men det minder os frem for alt om, hvorfor vores arbejde er så vigtigt.”
Relateret artikel: På Borneo så Stefanie sit arbejde gøre en forskel