Palmeolie

Den største trussel mod orangutangen er produktion af palmeolie. Orangutangernes hjem, regnskoven, ryddes for at give plads til plantager, der kan levere vegetabilsk olie til resten af kloden.

Stigende efterspørgsel

Efterspørgslen på palmeolie er stigende, både i Indonesien og globalt. Trods et internationalt fokus på de miljømæssige konsekvenser importerer Danmark årligt mere end 150.000 ton palmeolie, der som vegetabilsk olie blandt andet bliver brugt i fødevarer og rengøringsmidler. Palmeolie er den mest anvendte form for vegetabilsk olie i verden.

Europa er verdens næststørste importør af palmeolie, og desværre bliver knap halvdelen af den importerede palmeolie anvendt til at lave biodiesel. Læs mere her >>

Hvorfor er palmeolieindustrien problematisk?

Halvdelen af den regnskov, der forsvinder på Borneo, bliver ryddet af palmeolieindustrien. Når den ældgamle tropiske regnskov forsvinder, mister orangutangen sit hjem og dermed muligheden for at overleve. Orangutangerne  isoleres i små enklaver af regnskov og kan hverken finde føde eller andre orangutanger at parre sig med. Skoven brændes af i forbindelse med rydningen, og det medfører kolossale og ukontrollerbare skovbrande, der ødelægger endnu mere skov og skader klimaet. Læs Red Orangutangens postionspapir om palmeolie på engelsk  her >>

Certificering

Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) er oprindeligt et initiativ fra WWF. RSPO henvender sig til alle aktører i kæden fra oliepalmeplantage til forbruger. Blandt andet er Arla, Danisco, Kohberg og Rema 1000 med i RSPO. Som medlem af RSPO forpligter man sig på at leve op til krav, der sikrer større bæredygtighed og reducerer ødelæggelsen af orangutangernes levested. Der har været kritik af certificeringens effekt, men der er ingen tvivl om, at man som forbruger sender et signal ved at spørge efter RSPO-certificeret palmeolie.

Har du flere spørgsmål til brugen af palmeolie? Læs de mest stillede spørgsmål og svar her >>

Hvad kan du gøre?

Et nyt EU-direktiv kræver, at palmeolie skal være synlig på varedeklarationer på fødevarer fra den 13. december 2014. Dermed kan du som forbruger aktivt tage stilling til, om du vil købe produkter med palmeolie i. Du kan købe RSPO-mærket palmeolie, der er fremstillet ud fra hensyn til regnskovsbeskyttelse. Du kan også støtte de ngo'er som Red Orangutangen, der arbejder for at påvirke myndighederne i de lande, der producerer palmeolie til at stille krav om bæredygtighed til industrien.

Du kan også adoptere en nødstedt orangutangunge, og hjælpe den tilbage til et beskyttet regnskovshjem her >>

 
Vidste du?

At Indonesien er den største producent af palmeolie? Malaysia og Indonesien producerer samlet set knap 90 % af palmeolien globalt.