Borneos regnskov forsvinder med alarmerende hast. Det truer klimaet globalt. Det truer orangutangerne og biodiversiteten generelt. Og det truer befolkningen lokalt. Hos Red Orangutangen arbejder vi målrettet for at vende den udvikling.

En majestætisk orangutang ser dig lige i øjnene. Den er omgivet af den smukke regnskov indhyllet i tåge på den ene side og på den anden side: dansende piger i farverige klædedragter tilhørende det oprindelige folk Dayak Wehea. Og det er ikke tilfældigt, at disse tre motiver pryder den kampagne, Red Orangutangen netop har skudt i gang.

Alle disse områder hænger uløseligt sammen. Når regnskoven med stor hast bliver ødelagt, betyder det, at de allerede kritisk truede orangutanger mister deres hjem. Men det truer også lokalbefolkningen, biodiversiteten og klimaet.

Derfor har vi lanceret en ny støttemulighed, der giver dig mulighed for som Orangutangpartner at bidrage til at løse nogle af verdens største kriser. Læs mere om Orangutangpartner her.

Men hvorfor er det så vigtigt at støtte arbejdet for orangutang, regnskov og oprindelige folk? Og hvorfor er dette arbejde også vigtig for både biodiversitet og klima?

Regnskoven er rig på biodiversitet

Hele 80% af verdens terrestriske arter lever i tropiske skove. Borneos regnskove, hvor orangutangen holder til, har så mange forskellige slags dyr og planter, at den er et decideret biodiversitets-hotspot. Ser man alene på hvirveldyrene – altså de dyr, der har en rygsøjle – kan man i Borneos regnskove finde over 1300 arter! Mange af disse arter er i øvrigt helt unikke for Borneo.

Orangutangens levesteder forsvinder

Et så fascinerende dyre- og planteliv er i dén grad værd at værne om. Alligevel forsvinder regnskovene med alarmerende hast og efterlader dyrene uden levesteder. Alene de seneste fire årtier er op mod 80 % af orangutangens levesteder forsvundet. Det er den største trussel mod orangutangens overlevelse. Siden 1973 er bestanden af Borneo-orangutanger faldet med hele 80%.

Rydning af regnskov er en katastrofe for klimaet

Når skove bliver ryddet, ødelagt og brændt ned, har det også konsekvenser for klimaet. Op mod 20 % af den menneskeskabte CO2-udledning kommer fra afskovningen! Træer og planter er faktisk enormt gode for klimaet, fordi de kan suge kulstof ud af atmosfæren og lagre den i blade og stammer. Læs hvad vi mener om klimakrisen her.

Især tørvemoseskovene på Borneo, som er orangutangens foretrukne levesteder, kan lagre enorme mængder kulstof, fordi tørven består af mange tusind års planterester. Men når skovene bliver fældet og tørven drænes, bliver kulstoffet frigivet til atmosfæren som CO2 – og det er en klimakatastrofe!

Læs mere om regnskovens betydning for klimaet her.

Oprindelige folk er naturens vogtere

Red Orangutangen arbejder tæt sammen med lokalbefolkningen i vores projekter på Borneo – heriblandt mange oprindelige folk. Borneos oprindelige folk har i generationer levet i og af skoven. Forskning har igen og igen vist, at oprindelige folk som ingen andre kan forvalte skoven på bæredygtig vis. På verdensplan forvalter oprindelige folk ca. 80 % af alle følsomme økosystemer og beskytter samtidig op mod 80 % af jordens biodiversitet. Når vi støtter oprindelige folk i deres arbejde for at få rettighederne til deres skovområder og til at finde nye bæredygtige leveveje, er det altså både for naturen og menneskenes skyld.

Læs mere om, hvad vi mener om biodiversitetskrisen.

Hjælp orangutangen gennem julegaverne

Udover muligheden for at blive Orangutangpartner, kan du selvfølgelig også støtte vores arbejde gennem dine julegaver. Vi synes, at en af de bedste julegaver, du kan give i år, er den, der redder regnskoven og dermed de kritisk truede orangutanger på Borneo.

Læs mere på www.redorangutangen.dk/jul

Tusind tak for din støtte!