Verden holder vejret, mens lederne diskuterer klimaforpligtelser til FN’s klimatopmøde, som begynder i dag. Hos Red Orangutangen efterlyser vi handling og mere fokus på naturbaserede klimaløsninger.

Når FN’s klimatopmøde – COP26 – i dag skydes i gang, sker det med store håb om resultater. Det kræver nemlig akut handling, hvis verden skal leve op til målene fra Paris-aftalen.

Parisaftalen, som blev indgået ved COP21, forpligter de 195 lande, der underskrev den, til at holde den globale temperaturstigning under 2 grader og efterstræber, at temperaturstigningen kun bliver på 1,5 grader.

Tidligere i år viste en stor IPCC-rapport, at vi allerede inden for de næste to årtier rammer de 2 graders stigning, hvis ikke der sker radikale ændringer.

For få dage siden fulgte FN’s Miljøorganisation (UNEP) op med deres årlige Emissions Gap Report, som konkluderer, at hvis vi skal nå målet fra Paris-aftalen, så skal de indsatser, som verdens ledere forpligter sig på være 7 gange mere ambitiøse, end de er nu.

”Pointen er, at vi ved, hvad vi skal gøre. Vi ved, hvordan vi skal gøre det. Vi kender tidsrammen for vores handling. Vi kender fordelene ved at handle og konsekvenserne, hvis vi ikke handler. Diskussionerne om klimahandling er i bund er grund en lukket sag. Så det er tid til at gøre noget,” sagde Inger Andersen, UNEPs generaldirektør, til lanceringen af rapporten.

Naturbaserede løsninger har et stort potentiale

Hos Red Orangutangen følger vi spændt slagets gang til COP26, for det er nu verdens ledere skal træde i karakter og vise at de mener det, når de taler om grønne løsninger og bremsning af verdens kriser.

”Der skal skrues kraftigt op for klimaambitionerne. Vi mener blandt andet, at der er et enormt potentiale i naturbaserede klimaløsninger, som skal udnyttes langt bedre,” siger Red Orangutangens direktør Hanne Gürtler.

De såkaldte ’naturbaserede klimaløsninger’ er eksempelvis projekter, som beskytter og genopretter økosystemer, så de kan stabilisere klimaet. Et eksempel er Red Orangutangens arbejde i Borneos tørvemoseskove. Tørven er mange meter dyb og består af planterester, som kan lagre store mængder meget kulstof.

Læs også: Regnskoven skal være med til at redde klimaet

Løsningerne skal tænkes sammen med biodiversitetskrisen

Når skovene bliver ødelagt og brændt, så bliver det frigivet som CO2, og derfor har det stor betydning for klimaet, at vi passer på disse skove.

”Når man laver naturbaserede klimaløsninger er det vigtigt, at man tænker natur, biodiversitet og oprindelige folk ind i projekterne. Vi har tidligere set eksempler på tomme klimaskove, som måske gjorde noget godt for klimaet, men som var ødelæggende for biodiversiteten. De store kriser vi som menneskehed står over for skal tænkes sammen og løses sammen,” forklarer Hanne Gürtler.

COP26 løber fra 31. oktober-12. november i Glasgow.

Læs også: Verdens ledere skal forhandle nye mål om biodiversitet

Billedet øverst er taget af Björn Vaughn/BPI under de voldsomme brand ei Indonesien i 2015.