Det er ikke alle forældreløse orangutanger som bliver reddet, som igen kan vende tilbage til et liv i regnskoven. Nogle af de reddede orangutanger er kommet til skade eller påvirket for meget af livet i fangenskab, at de aldrig bliver i stand til at klare sig på egen hånd. De kan også have sygdomsdiagnoser, som gør at de ikke må genudsættes af hensyn til de vildtlevende orangutanger.
Red orangutangen arbejder for at sikre alle orangutanger et liv i frihed – også dem der efter endt rehabilitering ikke kan genudsættes.
Alt efter orangutangernes tilstand og udviklingstrin gives hver enkelt orangutang de bedst mulige vilkår på rehabiliteringscentrene. Målsætningen er at alle orangutanger skal leve frit og i så naturlige omgivelser som muligt.
På rehabiliteringscentrene – Nyaru Menteng og Samboja Lestari – er man i gang med at etablere permanente fristeder på regnskovsklædte øer til alle de orangutanger, som ikke kan genudsættes, så de kan leve et naturtro liv, og samtidig få den behandling og pleje, som de har brug for.
Video: Se Romeo blive fri på hans nye ø ved Samboja Lestari
Ikke alle orangutanger vender helt hjem
Selvom målet med redning og rehabilitering af orangutanger er genudsættelse i regnskoven, så er der desværre nogle, der aldrig bliver klar.
Der kan være flere årsager til at en orangutang ikke kan genudsættes. Det kan både være skader, som de har pådraget sig inden de kom til rehabiliteringscentret, færdigheder de ikke har kunne lære i rehabiliteringsforløbet, sydom eller adfærdsmæssige problemer der viser sig undervejs. BOS Foundation arbejder med fem kategorier af ”un-releasables” – orangutanger der ikke forsvarligt kan genudsættes i vild natur.
De orangutanger, som ikke kan genudsættes, holdes i dag i bure, i mens de venter på deres videre skæbne.
En orangutang kan bliver over 50 år gammel – og de fortjener et godt liv uanset tilstand. Selvom de har været mere uheldige end de andre nødstedte orangutanger, der klarer sig gennem rehabiliteringen, så fortjener de stadig den bedst mulige behandling og fremtid.
#OrangutanFreedom - Slip hannerne fri
Red Orangutangen har fra august 2018 sat ekstra fokus på, at få igangsat arbejdet med at sikre fristeder til de fuldvoksne hanner, der lige nu sidder i bure på Nyaru Menteng centeret. Første etape med at sikre jord til formålet er startet. Læs mere om indsamling og projektet her>>
På rehabiliteringscenteret Samboja Lestari har de allerede etableret og testet fristedsøer. Badak Kecil er den første af sin slags i Central Kalimantan nær Nyaru Menteng. Læs om indvielsen her>>