Tusindvis af orangutanger dør desværre hvert år fordi mennesker rydder regnskoven, jager dem eller indfanger og ulovligt sælger dem som kæledyr eller til underholdningsindustrien. Red Orangutangen kæmper for alle orangutangers ret til et godt liv i naturlige omgivelser. Derfor yder Red Orangutangen en målrettet indsats for at komme de nødstedte orangutanger til undsætning og sikre dem de bedste mulige vilkår for at overleve efterfølgende.

På de rehabiliteringscentre på Borneo, som Red Orangutangen støtter, er der såkaldte redningshold. Disse hold består blandt andet af dyrlæger, som sammen med repræsentanter fra de lokale myndigheder forestår redningen.

Oftest bliver de kaldt ud til at redde orangutanger, der ulovligt bliver holdt som kæledyr, eller orangutangunger, der er set uden deres mor. Der findes også flere og flere eksempler på historier om orangutanger, der vandrer udsultede rundt i ryddede skovområder. Da orangutanger er meget territoriale, kan de blive i et område, til trods for at alle træerne er ryddet, og at der ikke er noget mad at finde.

De reddede eller konfiskerede orangutanger bringes til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng eller Samboja Lestari, hvor de gennemgår et grundigt dyrlægetjek.

Nogle genudsættes øjeblikkeligt - andre kræver hjælp

Hvis de reddede orangutanger er sunde og raske, flyttes de øjeblikkeligt over i et nyt regnskovsområde, hvor de er bedre beskyttede og kan leve i fred. Hvis orangutangen er udhungret eller har skader, så passes og plejes den, indtil den kan genudsættes.

De forældreløse orangutangunger bliver på centrene, hvor de gennemgår et længere rehabiliteringsforløb, som skal lære dem de færdigheder, som de har brug for, når de en dag genudsættes i regnskoven.