De første skridt bliver i dag taget mod realiseringen af nye og permanente fristeder for de orangutanger på Nyaru Menteng, der ikke kan genudsættes. Målet med rehabiliteringen af orangutanger er, at de skal kunne genudsættes i regnskoven igen. En mindre andel af orangutangerne på rehabiliteringscentret bliver dog aldrig i stand til at kunne blive genudsat. Denne særlige kategori kaldes på engelsk ”un-releasables” og består i øjeblikket af cirka 60 orangutanger på Nyaru Menteng.

Et nyt, naturtro og regnskovsklædt fristed for orangutanger, der ikke kan genudsættes, er nu klar til at blive taget i brug på øen Badak Kecil. Øen er en del af området Salat Island, og i første omgang kan seks orangutanger nu tage øen i brug.

Badak Kecil – første fristed for orangutanger, der ikke kan genudsættes nær Nyaru Menteng i Central Kalimantan, Borneo.

Salat Island – regnskovsøer til rehabilitering og fristeder

Salat Island er et enormt regnskovsområde omkranset af floder i Central Kalimantan (indonesisk del af Borneo), syd for rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Området dækker mere end 2000 hektarer, som indonesiske BOS Foundation til dagligt forvalter og bruger til rehabilitering af orangutanger.

Salat Island er det overordnede navn for området, som består af flere øer – og det er altså en af disse øer med navn Badak Kecil, som nu skal bruges til permanent fristed for de orangutanger, som af helbredsmæssige eller adfærdsmæssige årsager ikke kan vende tilbage til et liv i regnskoven. Når BOS Foundation bringer orangutanger til Salat Island, så er det normalt for at de kan ”bestå” sidste del af rehabiliteringsprocessen ved at vise at de kan klare sig selv i mindst et år på de regnskovsbeklædte øer.

Formålet med fristeder som Bedak Kecil er dog et andet. Her skal øen være permanent opholdssted for de orangutanger, der af den ene eller anden årsag ikke kan genudsættes. Selvom der er tale om regnskovsøer, så kan teknikere og dyrlæger holde øje med orangutangerne, og generelt sørge for at de får den mad og pleje, som de behøver. Men vigtigst af alt så betyder fristederne, at orangutangerne får de bedst mulige og naturlige rammer som afløsning for de bure, der i øjeblikket huser dem på centeret.

fristed caesar
Caesar er en af de seks orangutanger, der i dag flytter ind på Badak Kecil. Han blev reddet da han var 12 år og ankom til Nyaru Menteng tilbage i 2002. Han kunne grundet sin alder ikke deltage i skovskolen. Caesar er idag 28 år gammel og har et godt helbred. Han har dog aldrig lært de egenskaber det kræver, at kunne leve frit i regnskoven.

 

Ud af burene – alle orangutanger fortjener frihed

I første omgang flyttes seks orangutanger til Badak Kecil. Det er sket i samarbejde med den lokale regering, virksomheden PT. Sawit Sumber Mas Sarana (SSMS), som har stillet jorden til rådighed, og World Animal Protection International (WAP) som har været med til støtte infrastrukturen på øen og selve flytningen af de seks første orangutanger.

Allerede i 2019 er det dog planen at flere orangutanger fra Nyaru Menteng skal have et nyt og langt liv på dette fristed, som fylder i alt 104 hektarer. Resten af Salat Island bliver fortsat brugt som sidste stadie af rehabiliteringsprocessen.

”Det er en lang proces at rehabilitere og genudsætte forældreløse orangutanger. Et typisk individuelt forløb kan vare 8-10 år. Det er et enormt arbejde, som ingen organisationer kan klare alene, – især ikke i den skala som det kræves for at drive et stort og effektivt center med mere end 300 orangutanger. Desværre er der nogle orangutanger, der ikke kan genudsættes og de fortjener også den bedst mulige fremtid. Derfor har vi også fokus på at etablere og drive fristeder for disse orangutanger,” forklarer Hanne Gürtler, direktør hos Red Orangutangen, og fortsætter:

”Derfor er vi også glade for, at BOS Foundation med støtte fra WAP International, BOS partnere og andre private aktører kan sikre alle orangutanger et liv i frihed. Det er en stor opgave at få alle orangutanger ud af burene, men vi er i fuld gang med arbejdet.”

Badak Kecil Island Orangutan Sanctuary. Det 104 hektar store fristed set fra luften, har fået 6 nye beboere. Flere orangutanger forventes at kunne følge selskab allerede i 2019.

Ny jord og flere fristeder

Udover Badak Kecil Island Sanctuary, som bliver det officielle navn for fristedet, så er Red Orangutangen sammen med BOS Foundation og andre BOS partnere i færd med at sikre etableringen af yderligere øer til de store hanner, som ikke alle kan flyttes til Badak Kecil. Disse prægtige dyr fortjener også et liv i frihed – så tæt på naturligt, som det kan lade sig gøre.

Red Orangutangen har derfor i august igangsat kampagnen ”slip hannerne fri”. Al støtte hjælper med at sikre fristeder – også til de store hanner.

yasmin fristed
Yasmin var underernæret da hun ankom som 4-årig i år 2000. På trods af en hård start og en skadet finger, nåede hun dog til sidste rehabiliteringsstadie. Her opdagede man dog, at hun led af lufvejssygdomme – sacculitis og sinusitis. Siden har hun været under behandling på centeret, men nu er den 23-årige klar til at prøve livet på det nye fristed.

Hvad er definitionen på en orangutang, der ikke kan genudsættes?

Der kan være flere årsager til at en orangutang ikke kan genudsættes. Det kan både være skader, som de har pådraget sig inden de kom til rehabiliteringscentret, færdigheder de ikke har kunne lære i rehabiliteringsforløbet, sygdom eller adfærdsmæssige problemer der viser sig undervejs.

BOS Foundation arbejder med fem kategorier af ”un-releasables” – orangutanger der ikke forsvarligt kan genudsættes i vild natur.

Fristeder er fysiske, tilpassede og regnskovslignende miljøer, der give et håb til disse prægtige dyr om et værdigt liv – uanset historie og tilstand.

Læs mere om vores program for fristeder her>>