Om Red Orangutangen

Red Orangutangen arbejder for, at orangutanger har en plads i naturen - også i fremtiden. Men Borneos regnskov forsvinder, og den vilde orangutang er truet af udryddelse. Med hjælp fra dedikerede bidragsydere har vi i ti år arbejdet for at sikre den vilde orangutangs overlevelse og bremse rydningen af dens regnskovshjem.

 
 

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng

Vi støtter blandt andet verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger, Nyaru Menteng på Borneo, som vores indonesiske samarbejdspartner, BOS Foundation oprettede i 1999 efter aftale med den indonesiske regering. Danskeren Lone Dröscher Nielsen var med til at starte centret op, og ledede det i perioden 2002 til 2010, hvor hun desværre efter længere tids sygdom måtte forlade Borneo.

Red Orangutangen

I 2003 stifter Danielle Brandt foreningen Red Orangutangen efter et besøg på Nyaru Menteng centret. Foreningen hed dengang BOS Danmark, og formålet var - som nu - at samle penge ind til BOS Foundations lokale arbejde med at redde orangutangerne. Organisationen og dermed støtten til arbejdet med orangutangerne vokser støt og roligt de første år. I 2007-2009, hvor DR viser dokumentaren ”Kvinden med aberne” om Lone Dröscher Nielsen og hendes arbejde på Borneo samt BBC programmet ”Orangutan Diary” fra Nyaru Menteng, bliver orangutangernes situation for alvor sat på dagsordnen i Danmark og antallet af støtter vokser nærmest eksplosivt. På få år var Red Orangutangen gået fra at være en lille frivillig organisation, som indsamlede beskedne beløb, til at være en organisation med et stort antal støtter og medfølgende store indsamlede beløb. Med ønsket om at håndtere det ansvar, der fulgte med denne størrelse, på den mest professionelle måde, blev det besluttet at omdanne foreningen til en fond. Derfor oprettedes Orangutang Fonden i 2015, og året efter lukkede foreningen Red Orangutangen og foreningens aktiviteter overgik til Orangutang Fonden, som fortsat laver oplysnings- og indsamlingsarbejdet under navnet Red Orangutangen/Save the Orangutan.

Over 11.000 danske privatpersoner samt 50 danske virksomheder bidrager i dag til at gøre en reel forskel for orangutangen på Borneo. Gennem Red Orangutangen er de med til at redde, rehabilitere og genudsætte orangutanger, der er blevet hjemløse på grund af regnskovsrydning eller har været holdt illegalt som kæledyr.

Bevarelse af regnskov og lokal forankring

Red Orangutangen er i samarbejde med bl.a. BOS Foundation også med til at beskytte vilde orangutanger i deres regnskovshjem og med til at sikre regnskov, som de hjemløse orangutanger kan genudsættes i.

For at minimere de illegale aktiviteter, der ødelægger ét af jordens vigtigste økosystemer, samarbejder Red Orangutangen med lokale myndigheder. Vi inddrager den lokale befolkning i arbejdet for at redde orangutangen og støtter dem i at skabe sig bæredygtige indtægtsmuligheder.

 

Program om Red Orangutangens genudsættelsesarbejde

 

Kontakt

Telefontid: man-fre 9.30 - 15.00
E-mail: info@redorangutangen.dk

Læs om sekretariatet >>
Etiske retningslinjer

Red Orangutangen er medlem af indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, ISOBRO. Vi følger ISOBROs etiske retningslinjer for indsamling i vores egne etiske retningslinjer.