Red Orangutangen har i samarbejde med vores indonesiske partner, BOS Foundation, genudsat 12 orangutanger, der havde gennemført Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram. Blandt de genudsatte orangutanger var bl.a. moderen til Ben fra vores adoptionsprogram.

Otte hunner og fire hanner kan nu nyde friheden i Bukit Baka Bukit Raya Nationalparks frodige regnskov, efter de har gennemført et omfattende rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng. Inden orangutangerne blev genudsat skulle de imidlertid først fragtes til nationalparken via bil og båd, og det var en rejse der tog knap et døgn.

Red Orangutangens direktør Hanne Gürtler var sammen med orangutangerne under deres rejse til nationalparken, og det var en fantastisk oplevelse at opleve det nøje tilrettelagte arbejde for at transporterer orangutangerne ud i regnskoven.

”Det er en kæmpe logistisk udfordring at fragte 12 orangutanger ud til det øde regnskovsområde. Men holdet er dybt professionelt, og jeg er meget imponeret over den lethed, hvormed de formår at gøre det hele samtidig med, at de altid har øje for orangutangernes velfærd under hele forløbet” forklarer hun efter genudsættelsen.

Hanne Gürtler genudsætter orangutang

Bens mor var blandt de genudsatte

Èn af orangutangerne, der blev genudsat, er moderen til Ben, som tidligere kunne vælges i vores adoptionsoversigt.

I 2006 blev moderen til Ben, Nanga, fløjet til Nyaru Menteng sammen med 47 andre orangutanger, der alle var blevet reddet fra triste skæbner i Thailand. I 2009 var hun klar til at blive flyttet over på Ø-universitetet, hvor hun kort efter blev gravid og fødte Ben den 20. maj 2010. Desværre var hun ikke klar til passe på ungen til trods for, at passerne i flere omgange prøvede at forene de to, men så snart Ben begyndte at klynke, trak Nanga sig væk fra ham. Derfor besluttede passerne til sidst at adskille de to og lade Ben påbegynde rehabiliteringsforløbet alene, hvor han sidenhen har gjort store fremskridt og udviklet sig flot.

Fredag den 10. november 2017, kunne den nu 17-årige Nanga så endelig vende tilbage til et liv i regnskoven, og det var Hanne Gürtler, der fik lov til at åbne buret og sætte hende fri i regnskoven.

”Det var dybt rørende at få lov til at fjerne den sidste barriere, der stod mellem hende og et liv i regnskoven. Hun har været så meget igennem, men takket været vores danske donorer og vores partners indsats, kan hun i dag nyde friheden i regnskoven” fortæller Hanne om oplevelsen.

Den efterfølgende monitorering af Nanga og de andre genudsatte orangutanger viser, at de er godt i gang med at tilvende sig livet i regnskoven, og er blevet observeret spise flere forskellige slags frugter og planter.

Over 300 genudsatte orangutanger

Med genudsættelsen af de 12 orangutanger er der i løbet af det sidste år blevet genudsat 71 orangutanger i Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark alene. Siden den første orangutang fra Nyaru Menteng blev genudsat i 2012 er 312 orangutanger blevet genudsat i tre forskellige beskyttede regnskovsområder.

Du kan være med til at støtte arbejdet med at redde, rehabilitere og genudsætte orangutanger ved at adoptere en forældreløs orangutang fra Nyaru Menteng.