Nabima er en gammel kending for mange af Red Orangutangens støtter, og i dag sættes hun endelig ud i den vilde natur. Manglen på egnede skovområder er årsagen til den lange ventetid.

Hun var en forpjusket og afkræftet lille orangutang på tre måneder, da hun for 18 år siden kom til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Nu skal hun omsider genudsættes og stå helt på egne ben i Borneos vilde regnskov.

Det har været en lang rejse for Nabima, som kun har været mulig med Red Orangutangens støtter. Gennem årene har Nabima været gennem alle dele af rehabiliteringsforløbet, der har gjort hende klar til at leve som en fri og selvstændig orangutang.

Nabima har siden 2012 været på universitetsøen Kaja. Hun har længe været klar til at blive genudsat, men dette har ikke været muligt. Årsagen er den massive rydning af regnskoven på Borneo, og derfor er der store problemer med at finde egnede genudsættelsesområder.

Ifølge direktøren for Red Orangutangen, Hanne Gürtler, er det derfor glædeligt, at Nabima i dag endelig kan genudsættes i Butik Baka Butit Raya Nationalpark sammen med hannen Meong og hunnerne Harley og Tari.

"Vi er lykkelige for at kunne hjælpe så mange nødstedte og truede orangutanger, men samtidig viser Nabimas historie, hvor svært det er, når den regnskov, der skal huse de udsætningsparate orangutanger, ryddes og laves om til palmeolieplantager," siger Hanne Gürtler.

Af samme årsag sætter Red Orangutangen i samarbejde med BOS Foundation i år endnu større fokus på at finde og beskytte de regnskovsområder, hvor genudsatte orangutanger kan leve i sikkerhed for mennesker og ødelæggende erhvervsinteresser.

"Udsættelsen er måske nok slutningen for den enkelte orangutangs kontakt med mennesker, men det er samtidig begyndelsen på et liv i regnskoven, der på langt sigt skal sikre bestandens overlevelse. Derfor arbejder vi intenst med at sikre mere skov, så der er så kort som muligt fra, at orangutangerne er klar til at blive genudsat, til de faktisk bliver det," siger Hanne Gürtler.

Fokus på 'releases' resten af året
Generelt er der rigtig mange orangutanger på rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng, der i nærmeste fremtid er klar til at gøre regnskoven til et permanent hjem. Flere af disse er eller har været i Red Orangutangens adoptionsprogram. Orangutangerne Grendon, Nita og Nody er blandt dem, der forventes at skulle genudsættes i år. Derfor vil Red Orangutangen året igennem sende nyheder ud om orangutangernes vej mod et liv i frihed.

Hanne Gürtler understreger, at alle aspekter af genudsættelsesprogrammet er vigtige: "Et succesfuldt forløb for vores orangutanger består af en god rehabilitering, en vellykket 'release' og et efterfølgende godt liv i den vilde natur. Vi har gennem årene primært haft fokus på selve rehabiliteringen. Fremover vil vi skulle fokusere stærkere på at få genudsat alle de orangutanger, som har gennemført rehabiliteringsforløbet. Indsatsen efter genudsættelsen er også vigtig og omfatter overvågning af de genudsatte orangutanger og involvering af lokalbefolkningen i beskyttelsen af de genudsatte orangutanger og deres nye regnskovshjem.

Grendon, Miko og Kesi kom efter Nabima
Selvom det er mange år siden, at de første adoptanter sørgede for Nabimas redning, opvækst og udvikling, er der givetvis stadigvæk mange, der husker hende. Der går nemlig en direkte linje for mange af Nabimas adoptanter til de to yngre orangutanger Miko og Kesi.

"Efter Nabima blev færdig i skovskolen, var der mange, der fortsatte med at støtte enten Grendon og herefter Miko eller Kesi. Grendon er nu klar til at blive genudsat i regnskoven. Kesi stortrives på universitetsøen Bangamat, og vi håber snart, at Miko kan begynde sidste fase af sin rehabilitering på en af universitetsøerne," slutter hun.