Nody blev den 15. august 2018 officielt orangutang nummer 100, som blev genudsat i Nationalparken TNBBBR i Central Kalimantan. Red Orangutangen har været med - både som deltager og på sidelinjen - på mere end 24 genudsættelser af i alt 368 rehabiliterede orangutanger siden 2012. Det er en helt særlig oplevelse, at være vidne til at forældreløse orangutangunger - efter mange år i rehabilitering - igen kan vende tilbage til regnskoven og friheden.

Nody har i mange år været et kendt ansigt hos Red Orangutangen og for mange faste støtter siden han som 2-årig ankom til Nyaru Menteng rehabiliteringscenteret. I august 2018 - over 10 år senere - var det så hans tur, til endelig at blive genudsat i regnskoven. Vi har modtaget en fyldig reportage fra vores partner BOS Foundation på genudsættelsen af Nody og 9 af hans venner i nationalparken TNBBBR. Denne reportage giver et godt indblik i Nodys store rejse:

Step 1: Obligatorisk karantæne inden genudsættelse

De udvalgte orangutanger til denne genudsættelse har klaret alle stadier af rehabiliteringen. Personalet er dog nødt til at sikre, at de ikke er syge eller udgør en smitterisiko inden de genudsættes. Derfor har Nody og de andre udvalgte orangutanger opholdt sig i bure i karantæneområdet i en periode.

Karantæneperioden kan variere, da den også afhænger af at genudsættelsesplanen bliver godkendt og at rejsen skal koordineres med myndighederne.

nody i karantæne
transport fra karantæne

Step 2: Klargørelse til genudsættelsen

Inden at turen fra rehabiliteringscenter til regnskov kan begynde, bedøves Nody og hans venner, så dyrlægerne kan tage blodprøver og tjekke tænder og generel fysik. Nody og de andre orangutanger bliver også mærket med chips, så deres færden kan følges de næste par år.

Nody og hans venner flyttes herefter forsigtigt fra karantæneområdet til individuelle transportbure. Så snart de er vågnet af bedøvelsen kan rejsen mod genudsættelsesområdet starte.

Transportburene er robuste og lavet til at kunne klare rejsen, der nogle gange strækker sig over to døgn, og foregår oftest med bil og båd - og nogle gange også helikopter.

Med på rejsen er både chauffører, dyrlæger og andet personale fra rehabiliteringscenteret samt repræsentanter fra de lokale myndigheder, der skal sikre at forholdene er optimale og turen og genudsættelsen foregår planmæssigt.

blodprøver og sidste test
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/noddy-flyttes-600x400.jpeg

Step 3: Rejsen med bil og båd

Genudsættelsesholdet forlader centeret om aftenen for at kunne rejse om natten, hvor temperaturene er lavest og stressniveauet mindskes for orangutangerne.

Der er indlagt stop hver anden time, så orangutangerne kan tilses af en dyrlæge og tilbydes mad og væske. På denne tur i august er målet i første omgang Tumbang Tundu Village i Marikit distriktet, hvor vejen for biler ophører. Herefter foregår resten af den mere end 20-timer lange tur med båd på Bemban River op mod TNBBBR nationalpark.

Inden Nody sejler afsted er burene sikret med flydepontoner i tilfælde af at bådene skulle kæntre.

https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/bosf-transport-600x400.jpeg
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/noddy-på-båd-600x400.jpeg

Step 4: Transportburene åbnes til friheden

De små, men fleksible, ”klotok”-både når deres mål næste eftermiddag. Holdet løfter de enkelte bure fra båden, til de udvalgte og afmærkede udsættelsessteder langs floden.

Når burene er på plads på jorden i den beskyttede nationalpark, så kan lågerne åbnes! Nody og de andre orangutanger bevæger sig alle ind i skoven på egen hånd. Monitoreringsholdet følger dem efter genudsættelsen for at sikre at de begynder at spise, og de forlader dem ikke før, at de har set at alle de genudsatte orangutanger har lavet en rede til natten.

Monitoreringsholdet vil i de næste måneder holde ekstra øje med, hvordan de ”nyeste beboere” i området bevæger sig og tilpasser sig.

https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/nody-båd-600x400.jpeg
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/release-noddy-600x400.jpeg

Nody blev nummer 100 og fortsættelse følger…

BOS Foundations reportage af genudsættelsen i TNBBBR i august 2018 markerede samtidig udsættelsen af orangutang nr. 100 af i alt 102 i dette område.

TNBBBR er et af tre områder, som BOS Foundation benytter til genudsættelser. Her er forholdene gode og der foretages monitorering og patruljering i områderne, fra de lokale camps, som BOS Foundation har etableret. Vi har derfor et stort håb om, at vi nok skal få mere information om Nody, og hvordan han og de mange andre klarer livet i regnskoven.

Genudsættelse af orangutanger er målet for rehabiliteringen af orangutanger, men arbejdet stopper ikke her. Nu overtager personalet i genudsættelsesområdet ansvaret for de rehabiliterede orangutanger. Monitoreringshold følger de genudsatte orangutanger for at sikre, at de kan tilpasse sig livet i regnskoven på egen hånd. Andre arbejder for at mindske mulige konflikter mellem mennesker og orangutanger i udsættelsesområdet.

I takt med at flere af de orangutanger, som Red Orangutangen har støttet gennem årene, genudsættes, vil vi øge vores fokus og støtte til aktiviteterne i genudsættelsesområderne.

Nody forlader her transportburet, og han kan nu "kalde sig" orangutang nr. 100 af 102 rehabiliterede og genudsatte orangutanger fra Nyaru Menteng i Nationalparken TNNBBR.