Den første orangutangunge er nu blevet født af en genudsat orangutang i nationalparken TNBBBR! Dette er en stor nyhed, da det er første gang, at et monitoreringshold har spottet en nyfødt i dette specifikke område af Central Kalimantan, som siden 2012 har været brugt til genudsættelse af 106 orangutanger fra rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Det er orangutangen Ijum, som blev genudsat i 2016, og som nu tager sig af en lille unge i regnskoven. En orangutangunge, der derved er blevet født i frihed af en rehabiliteret orangutang.

Hvis man kigger godt efter, så kan man se den lille unge i favnen på Ijum.

TNBBBR – hjem for 106 genudsatte orangutanger

Denne gang var det TNBBBRs tur til at byde velkommen til en ny orangutangunge. TNBBBR (også kaldet Bukit Baka – Bukit Raya) er navnet på den indonesiske nationalpark på Borneo, Central Kalimantan, som siden 2012 har været anvendt som genudsættelsessted for rehabiliterede orangutanger. De andre steder, som BOS Foundation anvender som genudsættelsesområder (Bukit Batikap og Kehje Sewen), har tidligere på året oplevet et mindre babyboom, og det samlede antal vildtfødte orangutanger af genudsatte orangutanger er nu oppe på 13. Et rigtig godt tegn på at de genudsatte orangutanger trives og at genudsættelsesprogrammet på sigt kan lykkes med at skabe bæredygtige bestande af orangutanger.

Den lille unge blev opdaget den 27. september

Den 27. september var det to fra det lokale monitoreringshold i færd med at følge Clara og Clarita – en hun-orangutang og sin unge, der for nylig blev genudsat i området. Pludselig kom der bevægelser i nogle andre træer. En anden orangutang var i gang med at nærme sig. Holdet skyndte sig til at tjekke deres sender og fandt ud af, at den nærkommende orangutang var en hun, Ijum, som vi genudsatte den 8. oktober 2016. En dyrlæge fra Nyaru Menteng, som tilfældigvis var i området på en anden observation, stødte til patruljen og hjalp med følge Ijum, som man ikke havde set længe.

I første omgang syntes Ijum at være alene, men efter at have kigget i kikkerten opdagede holdet en meget lille unge nærmest ”limet ”til hendes mave. Meget overraskede begyndte de at tage noter og observerede Ijum hendes unge indtil hun bygge redde for natten. De fulgte hende derefter de næste 3 dage, for at sikre alt var ok.

Ijum bliver her observeret i færd med at rive bark af træet til føde.

En glad og tilfreds ”mor”

Ijum virkede til at være en meget tilfreds orangutang sammen med hendes nyfødte unge. Hun kunne ikke stoppe med at kysse og kærtegne ungen, og under observationer stoppede hun hendes udforskning af skoven og arbejdet med at bygge rede, når hendes unge gav et skrig. Ungen diede fint, når de hvilede, og ligesom alle mødre var Ijum meget beskyttende og følsom over for hendes nye unge. Det kan tage lidt tid, før holdet er i stand til at bestemme kønnet på ungen, men den virkede heldigvis sund og rask.

I perioden hvor holdet observerede de Ijum, mødtes hun også et par gange med Clara og Clarita, hvilket kunne tyde på de nye ”mødre” lære af hinanden, selv om de primært lever for dem selv.

Ijums unge blev den første nyfødte i TNBBBR og nummer 13 i alt i genudsættelsesprogrammet. Vi glæder os over den gode nyhed, og til at følge den lille ny.

Læs mere om vores rehabiliterings- og genudsættelsesprogram her >>