For 6 år siden var Sifa blandt de første orangutanger, som BOS Foundation genudsatte i området Bukit Batikap Protection Forest. Som det er ved alle genudsætninger, så følges orangutangerne tæt i starten, og stedet er nøje udvalgt. Orangutangerne kan naturligvis bevæge sig frit og over store afstande, og det sker ofte, at monitoreringsholdet mister kontakten med dem på et tidspunkt. Men nogle gange dukker de op igen. Dette er tilfældet med Sifa - en ung hun-orangutang, som blev genudsat sammen med sin mor Sif tilbage i 2012.

 

https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/11/Skærmbillede-2018-11-14-kl.-13.23.05-450x450.png
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/11/Skærmbillede-2018-11-14-kl.-13.22.46-450x450.png

Øverst (venstre) er det Sif og Sifa ved genudsættelse i 2012. Nederst (højre) har vi Sifa, som hun her ser ud i dag.

Mor og 4-årig unge forsvandt uden for rækkevidde

Sif of Sifa er to orangutanger, som var del af den bare anden genudsættelsestur fra Nyaru Menteng til Bukit Batikap i 2012. Parret blev regelmæssigt fulgt af et monitoreringshold fra Camp Totat Jalu frem til 2015, da de på mystisk vis forsvandt. På det tidspunkt blev det konkluderet, at de var flyttet væk til et nyt skovområde, som ikke var overvåget af vores BOS Foundations monitoreringshold. Men her følger historien - heldigvis - om nye observationer af Sifa.

Sifa dukkede pludselig op igen

I februar i år blev alle meget overraskede, da et observationshold stødte på Sifa igen. Hun var vokset betydeligt, men syntes desværre at være blevet blind på sit venstre øje.

Nu er Sifa omkring 10 år, og det er sandsynligt, at hun er blevet skubbet væk af Sif, som måske har fået en anden unge at passe på. Sifa er dog ikke en fuldt moden orangutang endnu, og på trods af at hun er en selvstændig orangutang i god stand, kan hun stadig lide at være tæt på og afhængig af andre orangutanger.

Under holdets observationer fandt de hende ofte sammen med Compost, en ældre hun-orangutang. Compost opførte sig venligt og næsten som en slags reservemor for Sifa. Compost delte al sin mad med unge Sifa og kom løbende til hende, når hun kaldte. Det var fantastisk at se de to interagere sammen.

compost
Hun-orangutangen Compost, som Sif brugte meget tid sammen med, da hun dukkede op igen.

Et nyt og uortodokst makkerskab

Efter seks måneders tilbagevendende observation af Sifa sammen med Compost skete der igen noget overraskende. Sifa forlod Compost og hendes selskab. Derefter opdagede holdet, at Sifa brugte tid sammen med en anden hun-orangutang: Gina. Gina er tolerant, men synes generelt at være ligeglad med andres færden og aktivitet. Ved flere lejligheder har en ung han – Cilik - forsøgt sig at parre sig med Gina, men hun nedkæmpede ham flere gange med succes. På trods af sin lille statur, har Gina vist sig at være en stædig fighter.

Den første dag holdet observerede dette umage par, gik tingene nøjagtigt som forventet; Gina ignorerede Sifa fuldstændigt. Den følgende dag forventedes det samme, men holdet blev modbevist. Få minutter efter vores ankomst svingede Sifa over til Gina og greb fat i toppen af hendes hoved. For orangutanger er dette en klassisk invitation til at lege. Sekunder senere var de to involveret i en lille brydekamp, og rullede over hele skovbunden. De næste 40 minutter legede de non-stop.

Gina, Sifas nye makker i Bukit Batikap.

Sifa og Gina følges ad på ulige vilkår

Da dagen sluttede, rejste det nye makkerpar Sifa og Gina sammen gennem skoven med hyppige stop for at spise. Om eftermiddagen fandt Gina et stort, råddent træ fuld af termitter. Ved hjælp af sin enorme styrke brød hun stykker af og begyndte at spise. Den mindre og svagere Sifa begyndte at bede Gina om nogle af hendes termitter. I første omgang ignorerede Gina hende, men efter vedvarende forsøg, skubbede Gina hende væk, så hun kunne spise i fred. Sifa forstod beskeden, og gik videre til at spise noget inderbark fra et nærliggende træ.

Efter en tilfredsstillende måltid af termitter gik Gina igen over til Sifa. I stedet for at lede efter føde selv, hev Gina inderbarken ud af Sifas hænder og begyndte at spise det. Sifa accepterede det. Gina er måske ikke den beskyttende ”reservemor”, som Compost var, men det var indlysende, at Sifa stadig satte pris på det nye selskab ... i hvert fald så længe der er nok mad til dem begge!

Historien her, fra Bukit Batikaps monitoreringshold, er et lille med godt indblik i orangutangernes hverdag og bevis på deres sociale væsen, på trods af deres selvstændighed. Vi nyder at modtage opdateringer som denne, der viser, hvordan de rehabiliterede orangutanger klare deres liv i frihed og tilpasser sig deres nye habitat. Læs mere om vores program for rehabilitering og genudsættelse her >>