Endnu engang måtte en af BOSF-Mawas’ brandpatruljer i aktion, da nye brande var brudt ud nær Camp Release i det sydlige Mawas. Oktober har generelt været en tør måned, men heldigvis kunne patruljen reagere hurtigt og stoppe branden for yderligere spredning og ødelæggelser.

En af de ansatte i brandpatruljen i færd med at slukke brand ved hjælp af vand fra kanalen. Foto: BOSF Mawas

Ikke første gang i år

Mawas, det 309.000 hektarer økosystem og tørvmoseskov i Central Kalimantan, er hjem for ca. 2500 orangutanger. BOSF-Mawas beskytter området fra flere camps, og i oktober var der behov for hurtig udrykning igen. Torsdag den 11. oktober blev branden spottet nogle hundrede meter væk fra Camp Release i Kapuas. Heldigvis var der vand i form af kanaler tæt på branden, og holdet kunne hurtigt reagere og sætte ind med slukning.

Det samme område var også truet i august og juli i år, hvor andre brande måtte nedkæmpes. Brandpatruljen kæmpede fra eftermiddag til langt ud på natten for at få kontrol over flammerne. Det er dog ikke nemt at slukke brand i den tykke tørvmosebund, hvor ilden kan få fat i de metertykke lag. Selv når flammer er væk, kan ilden ulme under jorden og genopstå igen. På et tidspunkt måtte patruljen tilkalde luftassistance (water-bombing) fra myndighederne PDMA (Provincial Disaster Management Agency), da branden så ud til at være ukontrollerbar. PDMA kunne desværre først reagere fredag, men der var ilden heldigvis også under kontrol igen.

Brandpatruljen kæmpede længe, men de blev også reddet af naturen selv, da et længe ventet og kraftigt regnskyl hjalp med at fugte jorden og vegetationen om fredagen.

De små og agile både er en absolut nødvendighed, for at komme hurtigt frem i Mawas. Her med pumpeanlæg ombord. Foto: BOSF Mawas

Tørke og muligvis menneskelig årsag til brand

Konstant overvågning og patruljering er nødvendig i Mawas af flere årsager. Denne brand viser om noget vigtigheden af BOSF Mawas tilstedeværelse, da skov- og tørvmosebrand kan opstå når som helst.

Denne gang er årsagen til brand uvis, men sommeren og efteråret har været udsædvanelig tør, hvilket naturligvis øger risikoen. Det kræver kun en enkelt fejl eller et uheld før ilden får fat og spreder sig. Der har tidligere været spekulationer om planlagte afbrændinger, i forbindelse med plantager og tømmertransport, som mulige årsager. Denne gang er der dog ingen direkte tegn på årsag.

Red Orangutangen støtter BOS Foundations – Mawas Conservation Program, som er dem der udfører de betydningsfulde patruljeringer. Du kan hjælpe ved at støtte vores skovbevarelsesprogram og læse mere om vores indsats for beskytte skov her >>