Den 13. marts blev årets første genudsættelser gennemført i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR). Genudsættelserne er en fortsættelse af #OrangutanFreedom-kampagnen, som vi startede i 2017 for at hjælpe så mange orangutanger som muligt tilbage til regnskoven eller til permanente fristeder, hvor de igen har mulighed for at leve som vilde orangutanger i så naturlige omgivelser som muligt.

I årets første genudsættelsesaktion blev tre hunner og tre hanner fra ø-universitetet Salat Island, der er knyttet til BOS Foundations rehabiliteringscenter Nyaru Menteng, reintroduceret til regnskoven. I gruppen var bl.a. den 12-årige hun Buntok, der som 1-årig blev reddet fra en landsby, og hendes 1-årige unge Borneo.

Den 10-12 timers lange køretur fra rehabiliteringscentret til landsbyen Tumbang Tundu begyndte om eftermiddagen den 12. marts.  Den i forvejen besværlige rejse blev vanskeliggjort af voldsomme regnskyl, der gjorde vejene glatte og mudrede. Til trods for det dårlige vejr ankom transportholdet til Tumbang Tundu den 13. marts. Her fulgte en en 5 timers lang sejltur langs Bemban-floden til genudsættelsesområdet dybt inde i nationalparken.

Den i forvejen besværlige rejse fra rehabiliteringscentret til genudsættelsesområdet blev vanskeliggjort af voldsomme regnskyl.

Tilbage til regnskoven

De seks orangutanger blev genudsat i TNBBBR den 13. marts. Den første ude af transportburet var den 13-årige hun Danida, der blev reddet fra en oliepalmeplantage i 2006, og snart efter fulgte Buntok og Borneo og de andre orangutanger trop. Alle seks orangutanger begyndte straks at udforske deres nye omgivelser fra de nærmeste træer. Til trods for den lange og besværlige rejse var de mere end ivrige efter at vende tilbage til et liv i regnskoven, og de begyndte hurtigt at lede efter føde.

I løbet af de næste par år vil de genudsatte orangutanger blive fulgt nøje af BOS Foundations monitoreringshold. Monitoreringen er en vigtig del af genudsættelserne, der sikrer, at de genudsatte orangutanger tilpasser sig deres nye omgivelser, og at de kan klare sig selv i regnskoven. Du kan læse mere om vores genudsættelsesprogram her >>

Video: Se de seks orangutanger vende tilbage til regnskoven

Du kan hjælpe flere nødstedte orangutanger tilbage til regnskoven

Du kan hjælpe os med at redde, rehabilitere og genudsætte flere nødstedte orangutanger ved at adoptere en forældreløs orangutang. Du vil jævnligt få tilsendt billeder og opdateringer på dens udvikling og rejse tilbage til regnskoven. Adoptér en orangutang her >>

 

Opdatering fra monitoreringsholdet

Alle seks nyligt genudsatte orangutanger har det godt. De har alle tilpasset sig deres nye omgivelser og nyder deres nye liv som vilde orangutanger. Fra monitoreringsholdet lyder det: “Det er en fantastisk start på et nyt liv for de seks orangutanger. De får lov at leve som vilde orangutanger, der forhåbentligt vil kunne skabe en ny, stærk orangutangbestand i fremtiden!”

 

Coverbillede: BOSF – Jamartin Sihite