Orangutangen Jubaedah og hendes 2-årige unge Jubaedihar har det efter omstændighederne godt, efter de er kommet til rehabiliteringscentret Samboja Lestari i Øst Kalimantan. Men moren har brug for tid til at komme sig.

25 kilo. Det var alt, hvad den 20-årige orangutang Jubaedah vejede, da hun sammen med sin unge Jubaedi for nylig blev reddet og hentet til Samboja Lestari.

Mor og unge er de to seneste orangutanger, som holdet fra BOS Foundation har reddet. Det skete i samarbejde med Bontang Natural Resource Conservation Agency (BKSDA).

Seks kugler i kroppen

Jubaedah og Jubaedi var i meget dårlig stand, da de blev fundet i et landsbyområde. Særlig moren var hårdt ramt. Dyrelægerne kunne hurtigt konstatere, at Jubaedah med hendes blot 25 kilo var underernæret. Normalvægten for en orangutang i hendes alder ligger på over 40 kilo.

Redningsholdet fandt også rifter og snitsår efter skarpe genstande i hendes hoved og på hendes pegefinger på højre hånd. Samtidig havde hun mistet en finger på samme hånd.

Tilbage på rehabiliteringscentret blev der foretaget nærmere undersøgelser, hvor der blev fundet seks kugler i Jubaedah; i kinden, brystet, armhulerne og i begge ben. Dyrelægerne formoder, at en konflikt mellem dyr og mennesker er årsagen til kuglerne. Den 2-årige Jubaedi var heldigvis ikke ramt, og situationen taget i betragtning var hendes helbred generelt stabilt.

Pasning, pleje og fremgang

De to orangutanger modtager fortsat pleje på rehabiliteringscentret i Øst Kalimantan. De seneste undersøgelser viser, at moren er i bedring. Hun tager på i vægt, og hendes sår heler langsomt. Men Jubaedahs helbred er langt fra godt, og hun har brug for tid til at komme sig. For ud over sår og kugler i kroppen var hun alvorlig dehydreret, led af blodmangel og havde lavt blodsukker.

Ifølge de ansvarlige teknikere på Samboja Lestari har mor og unge heldigvis en fin appetit. Dog er de stadig noget nervøse for den nye menneskelige kontakt omkring dem. Jubaedi har det også bedre, og hun spiser de forskellige frugter og blande, hun får tilbudt.

Det er redningsholdet fra rehabiliteringscentret, der har navngivet de to orangutanger.

 

Billeder: BOS Foundation