På en sjælden solskinsdag i Kehje Sewen-skoven i Øst-Kalimantan fik monitoreringsholdet for nylig en gylden mulighed for at følge én af de genudsatte orangutanger på nært hold. Det var den hurtige og livlige Justin, der viste vej. 

De sidste par måneder har været regnfulde i Kehje Sewen-skoven i Øst-Kalimantan, hvor de rehabiliterede orangutanger fra Samboja Lestari blive genudsat. Når det regner, holder orangutanger sig generelt inden for et mere afgrænset område.

Derfor giver de klare solskinsdage i sagens natur monitoreringsholdet de bedste muligheder for at observere orangutangerne og deres færten i regnskoven. Så da vejret endelig viste sig fra den bedste side, forlod holdet deres lejr ekstra tidligt for at tage på den daglige tur ind i skoven.

Adrætte Justin som turguide

Her blev de snart mødt af lyden af raslende blade og i et træ tæt på dem, opdagede de orangutangen Justin. Han var fire år, da han i 2013 blev reddet fra en skæbne som kæledyr, og blev derefter bragt til Samboja Lestari. Efter at have gennemført rehabiliteringsprogrammet med bravour blev Justin i 2017 genudsat i Kehje Sewen

Justins ankomst til Samboja Lestari i 2013 efter at være blevet holdt som kæledyr. I dag trives han og nyder sin genvundne frihed i Kehje Sewen.

På denne dag i 2019 kunne monitoreringsholdet i flere timer observere Justin ganske ubemærket. Han var meget aktiv og bevægede sig raskt fra træ til træ. Holdet var imponerede over orangutangens adræthed, og de blev da også tvunget til at sætte tempoet op for at kunne følge ham gennem skoven.

Lige pludselig kravlede Justin dog hurtigt ned fra et træ for at finde en lækker og næringsrig frokost bestående af planteskud – en delikatesse for orangutanger. Den livlige orangutang opdagede aldrig, at han blev observeret, og efter at have spist var han hurtigt ude af syne. Holdet havde ikke en chance for at følge med.

Men efter timerne i selskab med Justin kan holdet konstatere, at han er sund og rask og trives i sit liv som fri orangutang i Kehje Sewen.

Coverbillede: Mendan – BOSF-RHOI