Aktiv med en sund appetit og sans for at finde varieret føde i skoven. Det er nogle af de adfærdstræk, der beskriver den genudsatte orangutang Robert, som monitoreringsholdet i sidste uge fik mulighed for at observere i Øst Kalimantan.

Fra syd til nord og tilbage igen.

Orangutangen Robert bruger genudsættelsesområdet i Kehje Sewen-skoven i Øst Kalimantan fuldt ud.

Monitoreringsholdet havde ikke set den 11-årige han siden starten af året og blev glædeligt overrasket, da de i sidste uge opfangede et stærkt signal fra orangutangens radiosender. Denne gang i den sydlige del af området.

Endelig var der en ny mulighed for at følge op på og overvåge Roberts adfærd og liv i regnskoven.

Ivrig efter at udforske

Det var også i den sydlige del af Kehje Sewen-skoven, at Robert blev genudsat i april 2017. Allerede fra starten var han meget aktiv og bevægede sig rundt – og på få uger havde han flyttet sig 25 kilometer.

Men Robert er også kendt for at være en ivrig udforsker, så helt overraskende er det ikke, at han er i stand til at bevæge sig over store afstande. Orangutanger på hans alder er da også kendt for at flytte sig mellem 1-2 kilometer om dagen.

Varieret føde og en god appetit  

På denne junidag i 2019 befandt den 11-årige orangutang sig i trækronerne, i færd med at bygge en rede til natten, da monitoreringsholdet fandt frem til ham.

På grund af det sene tidspunkt på dagen optog de blot Roberts koordinater, så de kunne finde ham igen næste dag og observere hans adfærd.

Omkring klokken 8 næste morgen var holdet tilbage ved Robert, der stadig sov. Kort efter vågede han, gabte en par gange og flyttede sig til det nærmeste træ for at indtage dagens første måltid. Her blev han sig i lang tid og spiste med god appetit de frugter, der var inden for hans rækkevidde.

I løbet af dagen kunne holdet notere, at Robert fortsat har et godt helbred, er aktiv og bevæger sig meget rundt. Undervejs forsynede han sig med store mængder af frugt. Den genudsatte orangutang viste, at han har rigtig gode færdigheder, når det kommer til at finde varieret føde i skoven. Flere gange klatrede han ned på skovbunden for at finde – og spise – termitter og drikke vand fra floden.

Monitoreringsholdet fulgte Robert hele dagen, indtil han ved 18-tiden stoppede op for at bygge en ny rede til natten.