Få uger efter genudsættelsen af de fire orangutanger, Komo, Petak, Gino og Zakir, er der positive tilbagemeldinger fra monitoreringsholdet i Øst Kalimantan.

I det øjeblik transportkassen bliver åbnet, og en orangutang kan bevæge sig ud i friheden, begynder observeringen og dataindsamlingen af den genudsatte orangutang i det beskyttede regnskovsområde.

Med to nye genudsættelser af i alt seks orangutanger med få dages mellemrum, har der været tæt program for Red Orangutangens partner i Øst Kalimantan. Der er nu kommet opdateringer på de første fire orangutanger og deres færden.

Det er siden den 26. juni, at Komo, Petak, Gino og Zakir har levet frit  i Kehje Sewen Skoven. De har alle tilpasset sig de nye omgivelser.

Fire frie orangutanger

Komo og Petak er begge blevet observeret over flere uger efter genudsættelsen. Petak, der er den eneste hun af de fire, havde dog brug for at sunde sig den første dag i trætoppene, inden hun for alvor begyndte at finde sig til rette i sit nye hjem.

Petak
Komo

For Komos vedkommende gik det noget hurtigere at falde til. Ud over en god appetit har han også markeret sit territorium med den dominerende hans særprægende kald. Lyde, der også titrækker hunnerne. Hvilken hun, der så vil reagere på Komos ankomst, bliver nu afventet med spænding.

Til forskel fra Petak og Komo har monitoreringsholdet kun haft mulighed for at følge Gino og Zakir i de første dage lige efter genudsættelsen. De to hanner har bevæget sig hurtigt, og holdet har ikke siden kunnet lokalisere dem igen. Men bedømt på de seneste observationer, har Gino og Zakir taget deres nyvundne frihed til sig og bevæget sig dybt ind i hjertet af regnskoven, hvor radiosenderen ikke rækker.

Zakir
Gino