Komo og Petak har ikke kun fundet sig til rette i deres nye omgivelser i regnskoven, efter de blev genudsat i juni – de har også fundet hinanden. Der er håb om, at det tætte partnerskab vil føre til, at endnu en orangutang bliver født i den vilde natur.

Den 26. juni. Det var dagen, hvor Komo og Petak blev genudsat i Kehje Sewen Skoven i Øst Kalimantan efter års rehabilitering på centret Samboja Lestari. Fra dag ét har de to orangutanger fulgt hinanden.

Den første måned efter en genudsættelse er vital, og derfor følger monitoreringsholdet orangutangerne helt tæt for at sikre sig, at de formår at bruge deres færdigheder og kan klare sig i regnskoven. Observationerne af Komo og Petak har været meget interessante.

Allerede da Petak var kommet ud af transportkassen, nærmede hun sig Komo. Interessen skulle vise sig at være gensidig. Hver morgen kom Komo til Petaks rede, og sammen spiste de dagens første måltid. Derefter bevægede de sig videre for at udforske deres nye hjem. Den naturlige interesse han og hun imellem blev kun tættere, og monitoreringsholdet observerede også de to orangutanger parre sig.

Komo fulgte Petak hvorend hun bevægede sig, og hver aften byggede de to reder tæt på hinanden.

Petak og Komo.

En kort adskillelse og glædelig genforening  

På den sidste dag, hvor monitoreringsholdet observerede de to orangutanger fra rede-til-rede, var Petak dog pludselig ikke at se. Efter et par timers venten begyndte en rastløs Komo at vise utilfredsheds med, at der var mennesker i nærheden. Hannen sendte et kald ud, brækkede et par grene af et træ og kastede dem efter de to observatører, Thomas og Yudhi, som forsigtigt trak sig tilbage.

Kort efter Komos kald, dukkede Petak op igen og lagde armene omkring ham i en trøstende omfavnelse. Komo var igen rolig. Sammen bevægende de sig videre gennem skoven for at finde føde, og ved dagens afslutning byggede de igen en rede til natten ganske tæt på hinanden.

Det blomstrende forhold mellem Petak og Komo giver håb om flere nyfødte orangutanger i Kahje Sewen Skoven. I så fald vil Petak følge i sporene på Yayang, Lesan, Teresa og Sayang, der alle har født, efter de er blevet genudsat.