Tre nye orangutanger har nu begyndt deres liv uden for det trygge rehabiliteringscenter. Blandt dem er mor Jubaedah og hendes søn Jubaedi.

En charmerende lille orangutang-familie begyndte den 12. november sin rejse mod den sydlige del af Kehje Sewen-skoven, hvor de et døgn senere blev genudsat.

Familien består af den 20-årige hun-orangutang Jubaedah og hendes 2-årige søn Jubaedi, som blev fundet og reddet tidligere i år. Da de blev fundet, var Jubaedah underernæret og led af adskillige skader: hun havde blandt andet et dybt snit i hovedet og en del af hendes højre pegefinger manglede. Heldigvis blev den lille familie reddet i tide til, at de nu, efter måneders behandling, er i god form igen og klar til at vende tilbage til deres sande hjem.

Jubaedah og hendes søn Jubaedi bliver sat fri i Kehje Sewen.

Titon er født på rehabiliteringscentret

Mor og unge blev sat ud sammen med hannen Titon. Modsat de to er han født i rehabiliteringscentret Samboja Lestari, hvor han har gennemgået et klassisk rehabiliteringsforløb, så han kunne lære de færdigheder, der skal til for at klare sig selv som orangutang. Færdighederne skal virkelig i spil nu, hvor han er sat ud i regnskoven. Han har længe været kendt for at være en meget selvstændig orangutang uden den store interesse for mennesker, og det er bestemt en god ting, når han skal leve som vild orangutang.

Genudsættelsen krævede mange kilometer i båd og bil samt portierer med veludviklede muskler – de store orangutangbure skulle nemlig bæres det sidste stykke ind i skoven. Efter cirka 20 timers rejse var de fremme ved bestemmelsesstedet i den sydlige del af Kehje Sewen-skoven.

Orangutangerne har brug for nye skovarealer

Selvom 2019 har budt på mange frie orangutanger, venter mange af deres kammerater på rehabiliteringscentrene fortsat på deres tur.

”Vi har brug for at finde nye skov-arealer til fremtidige genudsættelser. Kehje Sewen-skoven er ved at nå sin maximum-kapacitet på 150 orangutanger,” fortæller BOS Foundations direktør Dr. Jamartin  Sihite.

Orangutangerne i BOS’ varetægt bliver dog ikke kun sat fri i Kehje Sewen, men også i områderne TNBBBR og Bukit Batikap.

Den seneste genudsættelse skete som et samarbejde mellem vores indonesiske samarbejdspartner BOS Foundation, East Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) og PT. Restorasi Habitat Orangutan Indonesia (RHOI).