Over 700 brande har ramt en af de indonesiske provinser, hvor Red Orangutangen arbejder. Den øgede luftforurening kan forværre coronakrisen i Indonesien.

Brande hærger endnu engang Borneo.

Den indonesiske provins Centralkalimantan, hvor Red Orangutangen har flere projekter, har nu erklæret undtagelsestilstand, efter at 700 brande er blevet registreret. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Brandene er et stort problem hvert år, som udfordrer vores arbejde og har store konsekvenser for både skov, dyr og mennesker. At der allerede er erklæret undtagelsestilstand i begyndelsen af juli er ekstraordinært,” siger Red Orangutangens direktør Hanne Gürtler.

I år kan brandene få endnu værre konsekvenser for sundheden end normalt, fordi Indonesien er hårdt ramt af coronakrisen.

”Skovbrandene øger luftforureningen, og vi frygter, at det vil forværre sygdomsforløbet hos COVID-19-patienterne i et land, hvor smittetrykket fortsat er stigende,” siger Hanne Gürtler.

Red Orangutangen har sammen med partnerorganisationer påbegyndt flere indsatser på Borneo, som skal forebygge COVID-19 for at beskytte lokalbefolkning og orangutanger. Herudover arbejder vi hvert år sammen med partnerorganisationer og lokale om brandforebyggelse og brandslukning. Der er her i juli i gangsat ekstra aktiviteter for at bygge brønde i højrisiko-områder, som sikrer vand til brandslukningsarbejdet.

Hvert år i tørsæsonen opstår der brande på Borneo som følge af, at skovområder bliver fældet og brændt ned, så de kan bruges til plantager. Under tørsæsonen kan disse brande dog være svære at styre, og ofte breder de sig til stor gene for mennesker og dyr. Samtidig betyder det, at store områder af regnskoven forsvinder. I 2019 brændte hele 1,6 millioner hektar skov og tørvemose ned.

Undtagelsestilstanden er foreløbig erklæret frem til 28. september.

Læs også: Brandsæsonen er ovre – men den har sat sine spor

(Foto: BPI (arkivbillede))