Post-monitoreringsholdet i genudsættelsesområdet Kehje Sewen-skoven observerede tidligere på året orangutangen Justin. Og han gjorde én ting klart: Han gider ikke mennesker!

I alle genudsættelsesområder observerer post-monitoreringshold de orangutanger, som bliver sat fri i områderne efter at have gennemført rehabiliteringsprocessen.

Monitoreringsholdene har jævnligt spændende historier med hjem fra deres ture ind i regnskoven. For et par måneder siden mødte de f.eks. den genudsatte orangutang Justin, som begyndte sit liv i Kehje Sewen-skoven for fire år siden.

Læs mere om rehabilitering og monitorering

Her følger holdets beretning fra mødet med Justin:

”Vi spottede Justin tæt på vores lejr, da vi var på vej hjem fra en rutine-patruljering. Vi ville ikke misse et øjeblik og skyndte os at følge efter ham. Det meste af dagen sad Justin oppe i træerne og holdt øje med sine omgivelser. Efter et stykke tid bevægede han sig hen til et andet træ og kravlede ned til en lavere gren. Vi kunne høre lyden af grene, der knækker og kunne regne ud, at han var ved at bygge sin rede til natten. Vi noterede, hvor han havde tænkt sig at overnatte, så vi kunne finde ham igen dagen efter.

Næste dag viste observationerne, at Justin var særligt glad for plantemarven fra lianer, som han brugte en del tid på at finde og udvinde.

Foto: BOS-RHO

Til gengæld var han ikke særlig glad for mennesker. Han gryntede og sendte ‘kiss-squeak’-lyde efter os. Det er lyder, som orangutanger bruger, når de vil vise, at de er irriterede. ‘Kiss-squeak’-lyden er en meget høj kysse-lignende lyd, mens gryntene minder om dem, en gris laver. Det er ikke altid, at en orangutang bruger begge lyde samtidig, så når den gør, ved vi, at den virkelig mener det. Vi forstod hintet – Justin var ikke interesseret i vores selskab!

Læs også: Voksen orangutang-han reddet

Han kastede kviste efter os og klatrede op i et højt træ, før han til sidst kravlede ned til jorden og forsvandt ud af syne.

Justins irritation er et tegn på, at han er blvet en selvstændig orangutang efter fire år i skoven. Godt arbejde, Justin!”

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner