I anledning af Den internationale Skovens Dag præsenterer vi her de områder, hvor vi arbejder for at beskytte og genoprette regnskoven. Alle områderne er hjem til orangutang-populationer.

Den 21. marts er Den internationale Skovens Dag. En dag hvor verdens skove bliver fejret, og der bliver sat fokus på livet i skovene og på skovrydning.  Og med god grund.

Natur og skove verden over har enorm betydning for både biodiversiteten og for os mennesker. Alligevel passer vi slet ikke nok på vores dyrebare skove.

Red Orangutangen arbejder benhårdt for at beskytte og genoprette regnskoven på Borneo – og vores fokus er selvfølgelig særligt på de områder, hvor der lever orangutanger. I anledning af Den internationale Skovens Dag tager vi jer her med et smut til Borneo for at præsentere jer for de områder, hvor vi arbejder sammen med lokalbefolkningen for at passe på regnskoven og de vildtlevende orangutanger.

Mawas 

Hjem for over 2500 vildtlevende orangutanger

Regnskovsområdet Mawas er med sine 309.000 hektar cirka på størrelse med Fyn. Store dele er Mawas består af tørvemoseskov, som består af flere hundrede års organisk materiale. Det gør tørvemoseskov til virkelig gode lagrer for kulstof og til områder med et helt særligt dyreliv. Orangutanger er blandt andet rigtig glade for tørvemoseskov.

Da Mawas i 1990’erne blev udpeget som et sted, der skulle dyrkes ris, blev der etableret hundredevis af dræningskanaler i området. Det fik store konsekvenser for økosystemet, fordi tørvemosen blev helt tørret ud. Tør tørv brænder let, så det gør skoven meget udsat i forhold til skovbrande.

Ekspedition i Rungan-skoven

Selvom Mawas nu er fredet, er det stadig nødvendigt at beskytte området og i høj grad at genoprette de områder, som allerede er blevet ødelagt af skovbrande. Sammen med vores partner BOS Mawas og lokalbefolkningen beskytter vi dele af Mawas og genplanter nye træer i de områder, som er blevet ødelagt. Flere af vores internationale partnere gør det samme i andre dele af Mawas.

Rungan-skoven

Hjem for cirka 3000 vildtlevende orangutanger

Rungan-skoven er – modsat de andre områder, vi arbejder i – ikke fredet. Det estimeres, at omkring 80% af orangutangerne på Borneo lever uden for fredede områder, så vi vil selvfølgelig gerne dække både fredede og ikke-fredede områder i vores arbejde.

Rungan-skoven er omkring 130.000 hektar og har en helt fantastisk biodiversitet. Desværre er området presset af den industrielle udvikling. Derfor arbejder vi sammen med Borneo Nature Foundation for at beskytte så meget af det tilbageværende område som muligt: Vi arbejder for at lokalbefolkningen får nye bæredygtige indtægtskilder, støtter oprindelige folk i kampen for rettigheder til skoven, patruljerer områderne og meget mere.

Sebangau nationalpark

Orangutanger: 6000 vildtlevende orangutanger

Sebangau i Centralkalimantan er et relativt nyt område for os at arbejde i. Sebangau har tidligere været udsat for massiv tømmehugst – både industriel og ulovlig. Nu da området er blevet en nationalpark bliver der arbejdet for at gøre op for de ødelæggelser den ellers fantastiske skov har været udsat for. Sebangau på 570.000 hektar er et af Borneos vigtigste regnskovsområder. Ligesom Mawas er det tørvemoseskov, og så er det hjem for nogle vigtige populationer af truede dyrearter. Det gælder blandt andet en af de største kendte populationer af Borneo-orangutanger i lavlandsområder og den hvid-skæggede gibbon.

Vores partner i Sebangau er Borneo Nature Foundation.

Orangutangerne fra rehabiliteringsprogrammet bliver genudsat i tre forskellige regnskovsområder (Foto: BOSF)

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark (TNBBBR), Kehje Sewen-skoven og Bukit Batikap Protected Forest

Antal orangutanger: I alt tæt på 500 genudsatte orangutanger

TNBBBR, Kehje Sewen-skoven og Bukit Batikap Protected Forest bliver alle brugt som genudsættelsesområder. Det betyder, at det er i disse områder, de orangutanger som har været igennem rehabiliteringsprocessen på Nyaru Menteng eller Samboja Lestari bliver sat fri. Orangutangbestandene i disse områder er altså helt nye, og vi håber, at de på sigt bliver store og bæredygtige.

Post-monitoreringshold patruljerer områderne og observerer de genudsatte orangutanger for at sikre, at de klarer sig godt.

Vil du være med til at beskytte Borneos regnskove? Støt vores regnskovsprogram her.