Med genudsættelsen af orangutangen Ben, blev der rundet et både skarpt og magisk hjørne for Red Orangutangen og vores partnere.

At det arbejde som Red Orangutangen og vores samarbejdspartnere udfører, bærer frugt, kan intet sted ses mere tydeligt end på antallet af orangutanger, der fysisk fragtes ud i fjerne egne af Borneos regnskov, for igen at blive frigivet tilbage til den skov og natur, hvor de retteligt hører hjemme.
I november måned sidste år, blev orangutang nr 500 således genudsat.

Det er i sig selv en utrolig bedrift og en milepæl, der vidner om en stædig og målbevidst indsats i arbejdet med at redde den kritisk udrydningstruede orangutang og dens habitat. Et arbejde, der ikke ville være muligt uden vores loyale støtter, som vedbliver med at udgøre den grundpille, vi står på. Tak for jer!

Hver evigt eneste gang at en orangutang genudsættes, er det med hjertet i halsen. Det er afslutningen på mange års meningsfuldt arbejde, og begyndelsen på et nyt kapitel for både orangutangen og de mennesker der har knyttet sig til den, og som nu skal give slip. Men nr. 500 var nu ganske særlig.

Æren tilfaldt Ben, en orangutang der har en lidt anderledes historie end de andre orangutanger på Nyaru Menteng. Han blev nemlig født på centret den 20. maj 2010. Desværre var Bens mor, Nanga, på grund af sin traumatiske fortid, ude af stand til at tage sig af ham. Derfor flyttede han ind i babyhuset sammen med de forældreløse orangutanger, hvor dyrlæger og dyrepassere tog sig af ham.

På den måde var han særlig, og blev på sin vis ”vores” orangutang.

Ben har altid haft nemt ved at udvikle sine færdigheder og sin naturlige orangutangadfærd. Så, det var aldrig et spørgsmål “om”, men kun om “hvornår” Ben blev klar til at flytte hjem til Borneos vilde regnskov.
Og fredag den 18. november 2022, blev Ben så endelig genudsat i Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark.
Det var et historisk og rørende øjeblik, der fremkaldte både gåsehud og våde øjne! Se bare her:

Men hvordan er det så gået sidenhen med Ben? Det kan vi heldigvis løfte sløret lidt for. Ben blev nemlig spottet for nylig her i maj måned.

En morgen hvor monitoreringsholdet i Bukit Baka Bukit Raya National Park, havde planlagt, at patruljere langs Rangkong-floden, mødte de jubilæumsorangutangen Ben. Ikke langt fra Ben kunne de se den rede, han havde bygget og sovet i natten før.

Andri og Yardi fra monitoreringsholdet, spildte ikke muligheden for at observere Ben og registrere hans adfærdsdata. Ben hvilede på grenene af et kapoktræ og spiste dets blade. Flere gange udstødte han nogle misbilligende grynt, fordi han blev iagttaget.

Under observationerne bevægede Ben sig aktivt gennem træerne, mens han fouragerede og indtog en masse føde. Åbenbart havde han krydset Rangkong-floden via grenene. Før regnen, lidt senere på dagen satte ind, havde Ben bygget en behagelig rede i toppen af et ficustræ. Observationerne af Ben sluttede, da holdet var sikre på, at han havde slået sig ned i sin rede for natten.

Bens kropstilstandsscore (BCS) indikerer, at han er ved godt helbred. Hans udforskning af skoven og fourageringsaktivitet viser tydeligt, at Ben har tilpasset sig godt til sit nye miljø siden sin løsladelse.

Ben er blevet en del af skoven. Skoven er blevet en del af Ben.

Ben er endelig hjemme!