Forskere har observeret en Sumatra-orangutang behandle sit eget sår med helende blade. Det er første gang, man oplever et vildt dyr gøre det.

Han-orangutangen Rakus havde fået et voldsomt sår i ansigtet. Måske kom det fra en slåskamp med en anden han i området – grimt så det i hvert fald ud.

Men tre dage efter at skaden skete, gjorde Rakus noget uventet: Han hev nøje udvalgte blade af en særlig plante, tyggede på dem, og puttede dem dernæst meget præcist på sine så, som var det et plaster. Efter fem dage var såret groet sammen, og efter en måned var det helet helt.

Hændelsen er helt speciel, for det er første gang nogensinde, at forskere observerer en orangutang, eller et vildt dyr i det hele taget, der ligefrem behandler et sår med helende planter.

“De er vores nærmeste slægtninge, og dette peger igen på de ligheder, vi deler med dem. Vi er mere ens, end vi er forskellige,” siger biolog Dr Isabella Laumer fra Max Planck Instituttet i Tyskland, som også er førsteforfatter på studiet, til BBC.

Rakus før han begyndte på selv-behandlingen (Foto: Armas / Suaq Project / Max Planck Institute)

Orangutangen var bevidst om, at han brugte medicin

Rakus, en vild Sumatra-orangutang der bor i et beskyttet regnskovs-område, blev løbende observeret af biologer fra Max Planck Instituttet og fra Universitas Nasional i Indonesien, og resultatet er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Forskerne så fascineret til, imens Rakus udvalgte planten og tyggede på den til den udgjorde en slags salve, som altså blev smurt på såret. Den medicinske plante er en klatreplante med  anti-inflammtoriske og smertestillende egenskaber. Den bliver ofte brugt i traditionel medicin.

Forskerne vurderer, at Rakus var bevidst om, at han brugte medicin.

”Rakus’ adfærd så ud til at være bevidst, da han selektivt behandlede sit ansigtssår på sin højre kindvalk, som den eneste kropsdel, med plante-salven. Adfærden blev gentaget flere gange, ikke kun med plantesalven, men også senere med mere fast plantemateriale, indtil såret var helt dækket. Hele processen tog lang tid,” forklarer Isabelle Laumer  til Science Daily. 

Forskerne lagde desuden mærke til, at Rakus hvilede sig langt mere end normalt, hvilket tydede på at han prøvede at komme sig ovenpå sin skade.

Så flot så såret ud efter godt en måned (Foto: Safruddin/Max Planck Institute of Animal Behavior/Reuters)

Mennesker og aber har meget til fælles

Det er ikke første gang menneskeaber viser, at de kan selvmedicinere. De kan for eksempel finde på at indtage specifikke planter, der hjælper på parasit-infektioner, eller de kan finde på at gnide plantemateriale på deres hud for at behandle ømme muskler. Alligevel er det helt unikt, når man nu har set en orangutang behandle et sår.

Ifølge forskerne viser denne adfærd endnu en ting, vi mennesker har tilfælles med menneskeaber. De peger på, at evnen til at behandle egne sår med plantemedicin måske kommer fra en fjern forfader, som mennesker og menneskeaber deler.

Forskerne vil nu observere flere orangutanger, for at lære mere om, hvorvidt de har samme adfærd som Rakus.

Vil du støtte vores arbejde med at redde orangutangen? Klik her