4. september 2019

Borneos regnskove står i flammer og truer tusindvis af orangutanger

Skovbrandene har hærget Borneo siden slutningen af juli måned. For et par uger siden fik et par dages regn dog lagt en dæmper på skovbrandene og reduceret antallet af synlige hotspots (brande).

Men brande i tørvemoseskoven er svære at kontrollere og kortlægge. Dette skyldes, at fældning af regnskoven og menneskeskabte dræningskanaler har ødelagt tørven og dens naturlige vandregulering. Den udtørrede tørv er let antændelig og ilden er tilmed svær at slukke, da den kan brænde under tørvens overflade i længere perioder og pludselig dukke op til overfladen. Dette gør brandslukningsarbejdet meget vanskeligt.

Flere af de største tilbageværende bestande af vilde orangutanger lever i tørvemoseskove. Også i det område af Mawas, der hedder Tuanan, hvor brandene desværre hærger kraftigt lige nu.

Situationen på Borneo frygtes at blive værre end i 2015, hvor tusindvis af brande hærgede og nedbrændte 2 millioner hektar. Det havde skæbnesvangre følger og blev betegnet som det 21. århundredes største miljøkatastrofe. Mange orangutanger blev dengang fanget i flammerne eller endte i alt for små skovområder uden tilstrækkelig føde. Den omfattende røg medførte også åndedrætsproblemer for millioner af mennesker, såvel som orangutanger.

Lige nu arbejder vores lokale partnere på højtryk, for at slukke og forhindre brandene i at sprede sig. Der er behov for intensivt arbejde, hvis katastrofale følger for orangutanger, såvel som andre dyr og mennesker, skal forhindres.

Men, de mangler penge til slukningsarbejdet. De mange brande, blandt andet omkring rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, har drænet BOS Foundations i forvejen knappe budget.  Så, vi har hårdt brug for din hjælp for at kunne fortsætte den intensive indsats mod brandene.

Hver en krone tæller, og du kan bidrage via MobilePay 53018, ved at sende en SMS med teksten SKOV BRAND til 1414 og støtte med 100 kroner (plus evt. sms takst) eller ved at bruge formularen nedenfor.

TUSIND TAK FOR DIN HJÆLP!


loading gif

Red Orangutangen er godkendt som almenvelgørende fond af Skatteministeriet, og som følge af ligningsloven vil donationer, løbende ydelser og gaver til Red Orangutangen betyde fradragsret til giveren. I 2019 udgør det maksimale skattefradrag for privatpersoner 16.300 kr.