Borneos orangutang har brug for at alle gør en fælles indsats, hvis den ikke skal udryddes i vores levetid. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, der viser, at over 100.000 orangutanger på Borneo er dræbt siden 1999. Undersøgelsen sætter desuden fokus på, at et alarmerende højt antal orangutanger forsvinder fra urørte regnskovsområder, formentligt på grund af at de jages for kødet eller for at blive solgt på det illegale kæledyrsmarked.

Et stort hold forskere har netop publiceret en ny undersøgelse af Borneos orangutangs’ situation i magasinet Current Biology, og det er ikke opløftende nyheder, de viderebringer. I perioden 1999 til 2015 er over 100.000 orangutanger, måske helt op til 150.000, forsvundet fra Borneos skove, og hvis den nuværende afskovning fortsætter vil yderligere 45.000 orangutanger være forsvundet i 2050. Det er katastrofale nyheder for Borneos orangutang, der i 2016 fik ændret sin status fra ”truet” til ”kritisk truet” af den FN støttede organisation IUCN, der i den forbindelse estimerede den tilbageværende population til at tælle omkring 100.000 individer.

Overraskende årsag til orangutangens kritiske situation

Undersøgelsen viser, at steder hvor er er industrier såsom oliepalmeplantager, mineindustri eller tømmerhugst forsvinder orangutangpopulationerne hurtigst, men at det største antal af dræbte orangutanger overraskende kommer fra primære skovområder.

Forklaringen til denne alarmerende udvikling skal formentligt findes i, at flere orangutanger end hidtil troet jages for deres kød eller for at blive solgt på det illegale kæledyrsmarked. På baggrund af interviews med lokalbefolkningen estimerer forskerne, at der hvert år dræbes 2.300 orangutanger på Kalimantan (indonesiske Borneo) som følge af jagt.

Vi oplever konsekvenserne af jagten

I den seneste måned har flere nyheder om brutale drab af orangutanger været bragt af internationale medier, og med offentliggørelsen af den nye undersøgelse tyder det på, at det desværre kun er toppen af isbjerget.

I Red Orangutangen ser vi også konsekvenserne, da mange af orangutang-ungerne, som ankommer til BOS Foundations rehabiliteringscentre, er fundet forældreløse, hvilket formentligt skyldes at moderen er blevet dræbt.

Der er stadig håb for orangutangen

I Red Orangutangen støtter vi etableringen af flere nye populationer med rehabiliterede orangutanger, og i alle de områder vi arbejder, er inddragelse og oplysning af lokalbefolkningen en væsentligt del af vores arbejde. Desuden oplever vi en større støtte fra Indonesiens regering til at stoppe den ulovlige praksis med at dræbe orangutangerne, der bl.a. førte til anholdelsen af de to personer som stod bag drabet på orangutangerne i ovenstående artikel.

Red Orangutangens arbejde er nu mere aktuelt end nogensinde tidligere, og i Red Orangutangen vil vi fortsætte vores arbejde med at bevare Borneos vilde orangutanger og hjælpe nødstedte individer. Du kan læse mere om vores arbejde her >>

Hvis du kunne tænke dig at være med til at hjælpe Borneos kritisk truede orangutang, kan du adoptere en forældreløs unge her >>

Læs hele rapporten fra Cell Press - Current Biology

Video fra National Geographic - Rapportens hovedkonklusioner: