I sidste uge foretog seks rehabiliterede orangutanger den sidste del af deres rejse mod friheden. De tre hanner og tre hunner nyder nu livet i Kehje Sewen regnskoven i den østlige del af indonesisk Borneo.

To af orangutangerne, Seto og Tinatun, har tilbragt de sidste år på ø-universitetet på BOS Foundations rehabiliteringscenter i Samboja Lestari og de 4 andre – Arnold, Totti, Derek og Sakura – kommer fra ø-universitetet i Jug Kehje Swen. De to grupper mødtes lige uden for landsbyen Muara Wahau og fortsatte sammen mod genudsættelsesområdet Kehje Sewen.

Forberedelserne
To dage før afrejse tog et hold af teknikere og en dyrlæge til Jug Kehje Swen for at finde og bedøve de fire orangutanger og forberede afrejsen.

Det gik fint med at indgange og bedøve Arnold, Derek og Sakura. Men Totti viste sig at være lidt vanskeligere at ”have med at gøre”. Den 13 årige han sad oppe i et meget højt træ, og var derfor svær at ramme med bedøvelsespilen. Den første pil ramte ved siden af og gav Totti muligheden for at klatre endnu højere op. Deni – en af BOS Foundations senior teknikere – så derfor ingen anden udvej end selv at kravle op i et træ, hvor han var tættere på Totti. Det lykkedes ham at affyre en pil, der ramte Totti i højre lår, og lidt efter lidt begyndte bedøvelsen at virke.

Da Totti til sidst mistede grebet om træet, stod resten af holdet parat til at fange ham i et stort net og sikre sig, at han ikke kom noget til på vej ned. Så snart han var indfanget blev hans tilstand tjekket og så blev han anbragt i et transportbur.

Turen til Kehje Sewen 
Samtidig transporterede et hold fra rehabiliteringscenteret Samboja Lestari Tinatun og Seto til mødestedet Muara Wahau, der ligger 10-11 timers kørsel fra centeret. Som altid på genudsættelsesture holdt teamet pause hver anden time for at tjekke orangutangernes tilstand.

De to transporthold mødtes tidligt om morgenen ved bredden af Telen floden, lige uden for Muaru Wahau, hvor de flyttede orangutangernes transportbure fra bilerne og over på små både, som de lokale kalder ”ces”. De krydsede floden i bådene og herfra blev de seks bure båret til fods til selve genudsættelsesstedet af erfarne bærere.

Klokken 11 var frihedens time endelig kommet for de seks orangutanger, der alle sammen meget målrette skyndte sig ud af burene og op i det nærmeste træ, hvorfra de fortsatte videre ind i skoven.

Efter genudsættelsen
BOS Foundation slipper nu ikke de seks orangutanger helt. For at sikre, at de tilpasser sig de nye omgivelser, bliver Arnold, Totti, Derek, Sakura, Seto og Tinatun nøje overvåget den første uge. Og herefter vil monitoreringsholdene følge deres færd via de indopererede sendere og på overvågningsture i området.

Du kan læse mere om BOS Foundations genudsættelsesarbejde – forberedelserne, selve genudsætningen og monitoreringen af genudsatte orangutanger – her