Den 25. Juni 2018 var dagen, hvor yderligere 5 orangutanger drog afsted på deres sidste rejse i rehabiliteringsprocessen. En rejse til et liv tilbage i regnskoven. Fire hunner og en enkelt han blev genudsat i Kehje Sewen skoven, og antallet af rehabiliterede orangutanger i denne beskyttede skov, er nu oppe på 91.

En krævende rejse fra Samboja Lestari til Kehje Sewen

Det var BOS Foundation, der igen i samarbejde med BKSDA (Natural Resources Conservation Agency i Øst-Kalimantan), stod for genudsættelsen. Denne gang gik rejsen fra rehabiliteringscenteret Samboja Lestari til den 86,450 hektar store skov i Øst-Kalimantan på Borneo.

Kehje Sewen er navnet på en skov og et helt unikt øko-system, der er beskyttet fra afskovning og produktionsbrug via et særligt selskab. Selskabet – RHOI – er oprettet af BOS Foundation. RHOI blev oprettet med det formål at ansøge og opretholde licens for at sikre området som orangutang habitat. En mulighed der ellers ikke er muligt for en non-profit organisation som BOS Foundation.

kort over kehje sewen på borneo
Udsnit af Borneo og Kehje Sewens placering.

Genudsættelsen var en succes

Rejsen fra Samboja Lestari, det ældste af BOS Foundations to rehabiliteringscentre, varede omkring 20 timer. Turen foregik med bil og båd til det højtliggende og meget smukke skovområde i Øst-Kalimantan, for endelig d. 26. juni at kunne åbne transportburene på de nøje udvalgte lokationer. De fem orangutanger: Julien (7-årig han), Erina (8-årig hun), Cheryl (7-årig hun), Nicola (13-årig hun), og Choki (7-årig hun) fik deres frihed.

Rejsen blev dokumenteret med film fra genudsættelsesholdet, og heldigvis gik alt efter planen. Se video nedenfor:

 

 

Allerede to uger efter, modtog vi første update på genudsættelsen. Et monitorerings-team har været på observation i området for at tælle reder og finde tegn på, hvordan de fem genudsatte orangutanger klarede sig.

Her mødte holdet Nicola. Hun klarer sig heldigvis fint, og er begyndt at finde både føde og bygge reder, samt bevæge sig frit i regnskoven. En rigtig god historie, især fordi BOS Foundation var lidt bekymret for netop hende, da hun har udviklet sig lidt langsommere og vist sig at være langsynet.

For nyligt modtog vi endnu en update fra monitoreringsholdet, som havde spottet Julien. Han klarer sig også rigtig godt, og tager sig god tid til af finde frugt. Han er også meget opmærksom, når holdet nærmer sig, og giver små advarselskald med besked om, at de ikke skal komme for nær.

Mere skov som Kehje Sewen

Kehje Sewen er som nævnt et skovområde på 86.450 hektarer, hvilket størrelsesmæssigt svarer til cirka 10 gange af Københavns samlede areal. Området er meget kuperet og indeholder tusindevis af dyre- og plantearter. Tilbage i 2010 lykkedes det BOS Foundation via RHOI at få skovområdet officielt klassificeret som ERC (Ecosystem Restoration Concession). Det betyder kort fortalt, at rettigheden til området frem til år 2070 er sikret, og kan benyttes af BOS Foundation som genudsættelsessted og orangutanghabitat. Det antydes også i navnet ”Kehje Sewen”, som kan oversættes fra det lokale Dayak Wehea sprog til ”orangutang skoven”.

De seneste studier og anbefalinger fra eksperter om Kehje Sewen anslår, at områdets kapacitet kan bruges til genudsættelse af omkring 150 rehabiliterede orangutanger, og antallet er nu oppe på 91. Det betyder, at flere genudsættelser kan planægges til Kehje Sewen, men samtidig, at nye områder eftersøges for at kunne følge med behovet:

”Vi vil fortsætte vores drøm, om at få genudsat alle orangutanger, som vi har i centre, til naturlige habitater. Lige nu venter over 100 orangutanger i Samboja Lestari på deres tur, men vores nuværende kapacitet i beskyttet skov er ikke stor nok til dem alle. Hos BOS Foundation har vi derfor et ydmygt ønske om støtte fra samfundet, de regionale regeringer og ministerier om at hjælpe os med, at skaffe mere og flere skovområder i Øst-Kalaminatan. Områder som kan bruges til genudsættelse af rehabiliterede orangutanger. Vi skal huske på, at vi som mennesker også er afhængige af skoven – fordi den giver os rent drikkevand, ren luft og et velreguleret klima . Orangutanger vedligeholder kvaliteten af skoven, og deres eksistens er derfor også kritisk i forhold til vores egen overlevelse,” fortæller Dr. Jamartin Sihite, direktør for BOS Foundation, i forbindelse med genudsættelsen i juni.”

Beskyttelse af mere skov er en vigtig prioritet

Hos Red Orangutangen støtter vi arbejdet for at bevare og beskytte mere skov og orangutangernes naturlige levesteder. Læs om vores program for skovbevarelse her>>. Beskyttelse af skov er en af de vigtigste fokusområder, hvis vi skal lykkes med at bevare orangutangen som art i fremtiden. Det er samtidig et område der kræver handling her og nu, selvom det er en lang og kompliceret proces.