Den 18.-19. december bliver verdens hidtil eneste kendte albino orangutang genudsat i regnskoven på Borneo. Alba er navnet på den ca. 6-årige orangutang-hun, der blev reddet fra et liv som ulovligt kæledyr af vores partner BOS Foundation og myndighederne i indonesisk Borneo, Central Kalimantan i foråret 2017.

Genudsættelsen kommer til at foregå i nationalparken TNBBBR (Bukit Baka Bukit Raya National Park) i Central Kalimantan –  et område med beskyttet regnskov på 236.000 hektar, som siden 2012 har været brugt af BOS Foundation til at genudsætte 112 rehabiliterede orangutanger.

Red Orangutangen har fulgt Alba tæt siden hun med myndighedernes hjælp og godkendelse blev hentet til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Red Orangutangen har gennem økonomisk støtte til centerets drift været med til at sikre Alba de bedst mulige forhold de knap to år på Nyaru Menteng.

alba albino orangutang
Credit: BOSF / BPI / Save the orangutan. Photo Björn Vaugn

Beslutning om genudsættelse

Indonesiens regering, som har den overordnede myndighed for forvaltningen af ​​al Indonesiens dyreliv, har besluttet at Alba – givet sin alder på det tidspunkt, hvor hun blev reddet (5 år), og at hun udviser vild adfærd på BOS Foundations rehabiliteringscenter – bør gives en chance for at vende tilbage til et liv i fuld frihed i den vilde natur. Skulle det mod forventning ikke lykkes Alba at tilvende sig et liv i regnskoven, kan Alba blive flyttet til en specieldesignet, halv-naturlig regnskovsø – Badak Besar Island – som blev etableret tidligere på året.

Alba genudsættes 19. december med afrejse d.18. december i nationalparken TNBBBR sammen med Kika, som hun siden sin ankomst til Nyaru Menteng har delt socialiseringsbur med. Som led i genudsættelsen af Alba og Kika, vil et monitoreringshold observere deres tilpasning til livet i regnskoven, som det sker ved alle BOS Foundations genudsættelser. Denne gangbestår monitoreringsholdet af repræsentanter fra BOS Foundation, nationalparken TNBBBR og de lokale myndigheder BKSDA (Natural Resources Conservation Agency). Læs nyhed fra BOS Foundation her>>.

Credit: BOSF / BPI / Save the orangutan. Photo Björn Vaugn

Hvis Alba ikke vurderes at klare sin tilpasning til et liv i fuld frihed, eller hvis hendes liv er i fare, så har BOS Foundation ansvaret for at flytte hende til et mere sikkert sted som Badak Besar. Her kan man genvurdere hendes udvikling og egnethed til et liv i fuld frihed, eller give hende et varigt fristed om nødvendigt. Skal Alba ikke bruge Badak Besar, vil den blive brugt som fristed for de orangutanger på Nyaru Menteng, som ikke kan genudsættes.

Formålet er, at denne genudsættelse vil belyse om verdens eneste kendte albino orangutang har en realistisk chance for at klare sig på egen hånd i regnskoven på lang sigt. Da Alba er unik i sin genetik, findes der ingen data om dette at sammenholde med.

Orangutangen er som dyreart kritisk truet og fredet. Det betyder også, at det er regeringens ansvar, hvordan arten beskyttes, og hvilke valg der træffes for at håndtere arten og de nødstedte orangutanger, der kommer i kontakt med mennesker.

Red Orangutangen vil via vores indonesiske partner bringe nyt i historien, når genudsættelsen finder sted, og følge Alba og Kikas tilpasning til livet i TNBBBR nøje.

Video: Alba med sine venner på Nyaru Menteng