Grendon, en 14-årig han-orangutang, som mange af vores støtter kender, bliver i løbet af de næste 24 timer genudsat sammen med 5 andre orangutanger i nationalparken TNBBBR. 

Mange har fulgt Grendon, der kom ind i vores adoptionsprogram tilbage i 2008. Efter en succesfuld rehabilitering er det nu blevet hans tur til at vende tilbage til regnskoven!

BOS Foundation planlægger lige nu de sidste detaljer på genudsættelse nr. 26 i Central Kalimantan siden 2012 – denne gang i TNBBBR nationalpark. Denne gang er det 6 orangutanger, der skal afsted mod et liv i frihed. Det drejer sig om hannerne Grendon og Sepang samt hunnerne Mary, Ranger, Gaia og Ramin. Genudsættelsen markerer samtidig Wildlife Conservation Day globalt. #WildlifeConservationDay

Genudsættelse nr. 26 betyder også, at det samlede antal nu bliver 112 rehabiliterede og genudsatte orangutanger i netop TNBBBR, der ligger nord for Nyaru Menteng rehabiliteringscenter.

grendon orangutang

Grendons historie

Grendon blev reddet af BOS Foundation sammen med BKSDA (Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency) og ankom til Nyaru Menteng tilbage i 2006. Han var blevet holdt indespærret i en trækasse i en ukendt periode, da man fandt ham hos en lokal politimand i byen Palangka Raya. Han var omkring 2 år og vejede ca. 6 kilo, da man fandt ham.

Grendon udviklede sig i et fint tempo, og blev hurtigt kendt som en arbejdsom orangutang, der arbejdede hårdt for at lære de fornødne egenskaber. Senere hen viste han også mere intelligente sider, da han hurtigt udviklede sig fra de sidste stadier i skovskolen og blev klar til ”ø-universitetet i 2017. På øen udviklede han sig igen hurtigt, og blev kendt som lidt at en ”opdagelsesrejsende”, der bevægede sig meget rundt på øen, Kaja Island.

grendon ung
Her et billede fra Grendons første år i skovskolen. Fantastisk at han nu er klar til et liv i regnskoven igen.

Tak – og på gensyn til Grendon

Genudsættelsen i TNBBBR bliver arrangeret af BOS Foundation i samarbejde med de lokale myndigheder, BKSDSA og USAID Lestari.

Vi takker alle støtter, der tidligere har været med på Grendons rejse og støttet ham i kort eller længere periode. Mange af jer støtter i dag Miko og/eller måske flere af de andre orangutanger, der er i vores adoptions- og rehabiliteringsprogram.

I august skrev vi en lidt mere fyldig reportage af genudsættelsen af Nody – orangutang nr. 100 i TNBBBR. Her kan du læse om de enkelte faser, og det store arbejde der generelt er i forbindelse med en genudsættelse og den efterfølgende monitorering. Læs her >>

Genudsættelse af orangutanger på Borneo

Selvom Grendon nu snart er fri, så efterlades han ikke helt uden opsyn i regnskoven. Den første tid monitoreres genudsættelsen tæt, for at se hvordan de enkelte orangutanger klarer omstillingen. Det er også muligt at monitoreringsholdet i TNBBBR vil møde Grendon igen på deres regelmæssige patruljer i området. Vi glæder os til at følge og dele Grendons og de andre genudsatte orangutangers udvikling i regnskoven fremadrettet.

OPDATERING: Video fra Grendons genudsættelse