For et par måneder siden fulgte BOS Foundations monitoreringshold fra Camp Totat Jalu de genudsatte orangutanger Compost og Sifa. Monitoreringen er en naturlig og rutinemæssig del af arbejdet i den beskyttede skov Bukit Batikap, hvor der genudsættes rehabiliterede orangutanger. Denne historien afslører en sjov detalje om, at interaktioner mellem orangutanger kan være lige så unikke som interaktionerne mellem mennesker.

Monitoreringen foregik i november 2018, hvor holdet spottede hun-orangutangen Compost, der var på vej hen til sin rede, som hun havde bygget 100 meter fra en flod. Her opdagede de, at hun var blevet genforenet med sin ven Sifa – som du måske husker fra artiklen om livet som en genudsat orangutang.

Compost var højdrægtig, da monitoreringsholdet fulgte hende og Sifa. Hun brugte det meste af dagen på at bevæge sig langsomt men sikkert gennemskoven i en søgen efter hendes yndlingsføde. Sifa fulgte hende hele dagen, men holdt sig mest for sig selv og interagerede kun med Compost, når de kom forbisaftige frugter og pilang-skud. De to orangutanger havde lidt kvalitetstid, da de om eftermiddagen slappede af i et stort træ sammen og rensede hinandens pels på skift.

Sifa fulgte Compost gennem skoven det meste af dagen. (Foto BOS Foundation, Andrea Knox)

Redebygning lidt før tid

Men efter 10 minutters kvalitetstid havde Compost fået nok. Hun klatrede op i et ficus-træ for at nyde dagens sidste måltid, inden hun byggede sin rede til natten kort før kl. 16. Hun plejer først at lægge sig i sin rede mellem kl. 17 og 18, så det var tidligt for hende. Men eftersom hun var drægtig i 9. måned, tænkte monitoreringsholdet ikke mere over det. I mellemtiden sad Sifa og gnaskede frugt i sig et par træer derfra.

Sifa var meget optaget af de saftige frugter. Her er hun dækket af frugtsaft. (Foto BOS Foundation, Andrea Knox)

Compost byggede sin rede i løbet af fem minutter, hvorefter der skete noget meget mærkeligt. Compost lagde sig i reden og kiggede over på Sifa, der kiggede væk. Så skyndte Compost sig ud af reden og ned af træet og stak af! Monitoreringsholdet forsøgte at følge med hende, men måtte senere opgive og vende tilbage til Sifa, da Compost hurtigt tilbagelagde 150 meter, og det tydede ikke på, at hun ville stoppe.

Compost holder øje med Sifa fra sin rede og venter på det rette øjeblik, hvor hun kan stikke ubemærket af. (Foto BOS Foundation, Andrea Knox)

Intelligent forsvindingsnummer?

Sifa blev fortvivlet, da hun kiggede over mod Composts rede og opdagede, at den var tom. Hun begyndte at gå i cirkler, klatrede op i de højeste træer for at prøve at spotte hende, og hun udstødte høje skrig. Efter et kvarter opgav Sifa sin søgen efter sin ven, og hun byggede sin egen rede til natten.

BOS Foundations monitoreringshold gætter på, at Compost havde bygget sin første rede til natten for at narre Sifa, så hun kunne stikke af! Compost er normalvis en meget sød og betænksom orangutang, så de var chokerede over hendes tilsyneladende gennemtænkte plan. Men de var også imponerede over hendes intelligens og beslutsomhed. Måske havde den vordende mor bare brug for noget alene-tid før hendes første fødsel?