Flere og flere orangutanger bliver med succes genudsat i to beskyttede regnskovsområder på Borneo. Det betyder også, at der er brug for mere overvågning og udstyr til de medarbejdere, der hver dag følger og observerer orangutangerne og deres nye, frie liv.

De to genudsættelsesområder Bukit Batikap og Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR) har tranformeret indsatsen for at beskytte og bevare orangutangen i Central Kalimantan.

Med støtte fra Red Orangutangen gør de to beskyttede områder det muligt for vores partner, BOS Foundation, at tage store skridt i arbejdet med at genskabe en levedygtig bestand af vilde orangutanger i et sikkert habitat. Det betyder, at både naturen og orangutangerne er mindre sårbare over for påvirkninger af menneskelig udvikling og klimaforandringer.

Rettighederne til genudsættelser i Bukit Batikap blev sikret i 2012, og siden er 175 orangutanger blevet genudsat. Men orangutanger kræver god plads for at kunne leve et vildt og frit liv i regnskoven, og i 2016 kom også TNBBBR på kortet som genudsættelsesområde. Her er der brug for at styrke indsatsen yderligere.

Flere genudsatte orangutanger kræver mere overvågning

Det er en længere rejse, som de rehabiliterede orangutanger skal ud på, når de forlader Nyrau Menteng for at blive genudsat i TNBBBR. Efter 10-12 timer i bil til landsbyen Tumbang Tundu følger en fem timer lang sejltur langs Bemban-floden til det beskyttede område dybt inde i nationalparken, der ligger i hjertet af Borneo.

Med base i to lejre sikrer BOS en permanent tilstedeværelse i TNBBBR. Det gør det muligt at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt, at give supplerende føde eller dyrelægehjælp. Derudover arbejder et samfundsudviklings- og uddannelsesteam på at involvere lokale interessenter i bevarelsen af orangutanger i området.

Det er en succes, hver gang en orangutang kan komme tilbage til regnskoven. Men i takt med at flere bliver genudsat, bliver overvågningen i TNBBBR også endnu mere vigtig. For at kunne udvikle og forbedre monitorerings-aktiviteternekræver det både flere hænder og mere udstyr. Derfor bliver der nu arbejdet på at ansætte og oplære lokale medarbejdere, forbedre kommunikationen fra lejren i form af mere udstyr som kikkerter og walkie talkies og indstilling af kamerafælder, så flere orangutanger og andre arter kan fjernovervåges.

Flere både til at styrke transporten og installering af elektricitet i de to lejre, står også højt på prioriteringslisten.

Besøg i én af lejrene.