Skovene på Borneo brænder, og Red Orangutangens partner er i højeste alarmberedskab. Der er frygt for, at situationen bliver værre end for fire år siden, hvor øen blev ramt at det 20. århundredes største globale miljøkatastrofe.

Det er en mur af røg, man bliver mødt med, når man ankommer til Borneo i øjeblikket. Selv om man kører i flere timer, ser man ikke andet end brande på begge sider af vejen.

Sådan beskriver Red Orangutangen de alvorlige scener, der lige nu udspiller sig på Borneo, efter netop at have besøgt Central Kalimantan.

– Det er virkelig trist at se, og vi håber, at vi meget hurtigt kan finde midler til at sikre, at det ikke ender som i 2015, siger programleder Marie Sigvardt.

Røgen og asken fra brandene er massiv, og for både mennesker og dyr er det hårdt – og til tider farligt – at leve i. Det rammer også ofte de omkringliggende lande.

Tørsæsonen forventes at toppe i september, og med det voldsomme omfang af brande allerede i starten af august, er der grund til alvorlige bekymringer for, hvordan situationen udvikler sig.

Brande tæt på orangutangerne på Nyaru Menteng

Så sent som i sidste uge var brandene truende nær rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, hvor over 330 orangutanger befinder sig. Så tæt på som 300 meter.

I dette tilfælde var teamet fra Red Orangutangens partner, BOS Foundation, i stand til at reagere hurtigt og koordinere med de lokale myndigheder, som hjalp med at slukke branden.

Den hurtige reaktion og brandslukning skyldes ikke mindst den brandzone, som teamet på Nyaru Menteng har forberedt ved at rydde en række træer omkring centret og grave brønde i hele området.

Når skovbrandene nærmer sig skovskolen og centret, er det derfor lettere for teamet at forhindre flammerne i at sprede sig.

Med bevidstheden om, at tørsæsonen ventes at nå sit højdepunkt i september, fortsætter medarbejderne med at være i højeste alarmberedskab.

Læs mere om Red Orangutangens skovprogram og hvordan du kan hjælpe