Skovbrande er normalt den helt store fjende i løbet af tørsæsonen på Borneo. Men et naturfænomen som hvirvelvinde kan også forårsage omfattende ødelæggelser, og det har netop ramt et af de gartnerier, hvor Red Orangutangens partner dyrker stiklinger til genplantningen af tørvemoseskoven i Mawas.

Et ødelagt gartneri og tabet af flere hundrede nye træer til genplantning af regnskov.

Det er konsekvenser af den hvirvelvind, der i sidste uge fejede ind over en landsby i Central Kalimantan, hvor Red Orangutangens partner, BOS Foundation, arbejder med Mawas-genplantningsprogrammet. Også mange hjem blev ødelagt.

Hvirvelvinden, der lokalt er kendt som en ’puting beliung’, kommer med en hastighed på over 63 kilometer i timen og varer blot fem minutter. Men som en mini-tornado eller cyklon kan den forvolde store skader.

Optimisme omkring genplantning i efteråret

Det var sidst på eftermiddagen den 20. august, at meldingen kom; en hvirvelvind var fejet igennem landsbyen Mantangai i Kapuas Regency i Central Kalimantan.

Det gik altså blandt andet hårdt ud over det gartneri, som lokale beboere har etableret i samarbejde med BOSF-teamet. Her bliver stiklinger til genplantning af den ødelagte tørvemoseskov i Mawas dyrket til at genskabe et område på omkring 50.000 hektar.

Hundredvis af stiklinger, der var klar til at blive plantet, er gået tabt. Der bliver nu arbejdet på at reparere gartneriet, mens  overlevende frø bliver sigtet og nye frøplanter bliver klargjort.

Den oprindelige plan var at genplante de mange nye stiklinger, der nu er blevet ødelagt af hvirvelvinden, i begyndelsen af regnsæsonen, som snart nærmer sig. Men ødelæggelserne betyder, at det må udsættes til oktober. Alligevel er der fortsat en optimisme og tro på, at der vil være frøplanter nok, der er klar til at blive plantet i oktober – og dermed mulighed for at opfylde de mål, der er sat for genplantningsprojektet.

Du kan også støtte genplantningsprogrammet i Mawas og dermed hjælpe regnskoven og de vilde orangutanger. Læs mere her.