De seneste uger har et billede af en orangutang, der tilsyneladende rækker en hånd ud for at hjælpe et menneske, ramt medier verden over. Orangutangen er Anih, som bor på en af vores indonesiske samarbejdspartners fristedsøer.

Et rørende billede af en orangutang, der rækker sin hånd til et menneske er gået viralt.

Det særlige møde blev foreviget af amatørfotografen Anil Prabhakar på en tur i området Samboja Lestari i Østkalimantan på Borneo. Området bliver drevet af Red Orangutangens samarbejdspartner Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), og orangutangen Anih har tilbragt mange år på områdets rehabiliteringscenter. Hun bor nu på en lille ø tæt ved centeret.

”Vi er meget glade for den positive modtagelse af billedet. Det er et fantastisk billede, der får os til at reflektere over menneskers behandling af de vilde dyr og naturen,” siger Hanne Gürtler, som er direktør hos Red Orangutangen.

Læs også: Fra bur til natur: Bonbon har fået sit fristed

Foto: Anil Prabhakar

Langt de fleste rehabiliterede orangutanger bliver sat ud i den vilde natur, når de har udviklet evnerne til at klare sig selv. Nogle orangutanger opnår dog af forskellige årsager aldrig evnerne til at blive genudsat. En af disse er orangutangen Anih, som i stedet bor på en menneskeskabt ø, som er særlig skabt til de orangutanger, der ikke kan genudsættes.

”På øerne kan orangutangerne leve i naturlige omgivelse på et begrænset og kontrolleret område. Kun få mennesker får adgang til øerne for at mindske kontakten mellem orangutanger og mennesker,” forklarer Hanne Gürtler.

Læs mere om fristeder for orangutanger, der ikke kan genudsættes

Manden på billedet arbejder for Red Orangutangens samarbejdspartner BOSF, og på billedet er han ved at rense og vedligeholde floden, så den ikke gror til.

Han og orangutangen Anih har kendt hinanden siden begyndelsen af 1990’erne, hvor Anih blev reddet og bragt til rehabiliteringscentret.

I medierne er det blevet beskrevet, at medarbejderen ikke tog imod orangutangens hånd. Det skyldes, at man forsøger at mindske orangutangernes kontakt med mennesker, så de kan leve så vildt som muligt.

”Vi kan ikke med sikkerhed sige, om orangutangen på netop dette billede rækker hånden ud for at hjælpe mennesket, eller om den rækker hånden frem af andre årsager – det ved kun orangutangen selv. Men billedet er blevet et vigtigt symbol på, hvor intelligente og empatiske orangutanger er,” siger Hanne Gürtler.

Læs også: Orangutangfilm skaber overskrifter