Pressemeddelelse, 6. april 2020

Coronakrisen kan også udgøre en trussel mod den kritisk truede orangutang.  Eksperter verden over appellerer derfor nu til hurtige tiltag for at reducere risikoen for, at det nye coronavirus overføres til vores nærmeste slægtninge menneskeaberne, herunder orangutangen.

”En introduktion og spredning af det nye coronavirus blandt menneskeaberne, som alle er kritisk truede, kan få fatale følger. Derfor følger vi situationen i Indonesien tæt, og vores samarbejdspartnere på Borneo, har taget vigtige forholdsregler for at beskytte orangutangerne,” siger Hanne Gürtler, som er direktør for Red Orangutangen.

Kan orangutanger blive smittet med det nye coronavirus?

Der er omfattende videnskabeligt bevis for at orangutanger og andre menneskeaber er følsomme over for de vira og bakterier som forårsager luftvejssygdomme hos mennesker. Det gælder bl.a. for almindelig forkølelse, som også forårsages af et coronavirus, influenza og tuberkulose. SARS-CoV-2, det nye coronavirus, som forårsager sygdommen COVID-19 i mennesker, kan derfor også udgøre en trussel for orangutanger. Der er dog endnu ikke dokumenterede tilfælde af sygdommen hos orangutanger.

Beskyttelse af personale og orangutanger på rehabiliteringscentrene på Borneo

COVID-19 spreder sig hurtigt i Indonesien, og er nu også kommet til Borneo. Her ligger de to rehabiliteringscentre Nyaru Menteng og Samboja Lestari, som blandt andet finansieres af Red Orangutangen og bliver drevet af organisationens samarbejdspartner BOS Foundation. Her bliver nødstedte og forældreløse orangutanger plejet og trænet op til et liv som vilde orangutanger – og når de er blevet voksne og selvstændige, bliver de genudsat i regnskoven.

”På grund af COVID-19 er rehabiliteringscentrene nu lukket for alle besøgende. Der er indført skærpede sikkerhedsprocedurer for at mindske risikoen for, at COVID-19 kommer ind på centrene, og udarbejdet en nødberedskabsplan i tilfælde af smitte. Genudsættelse i regnskoven af de orangutanger, som har færdiggjort deres rehabiliteringsforløb, er indstillet indtil videre for at undgå smitte til de nye bestande af rehabiliterede orangutanger i genudsættelsesområderne,” forklarer Hanne Gürtler.

Dyrlægerne og dyrepasserne på centrene har som andre steder brug for værnemidler og desinfektionsmidler, for at beskytte sig selv og hinanden og de mange orangutanger, og medicin og udstyr til testning og behandling af orangutangerne. Det er en stor udfordring specielt nu, hvor der er stor mangel på både værnemidler, og testudstyr på verdensplan og priserne er eksploderet.

Beskyttelse af de vilde bestande af orangutanger

COVID-19 er ikke kun en trussel for orangutangerne på centrene, men potentielt også for de vilde orangutangbestande.

”Smitsomme sygdomme er nu sammen med afskovning og jagt de tre største trusler mod den kritisk truede orangutang. En introduktion og spredning af det nye coronavirus i de vilde orangutangbestande vil være fatal for bevarelsen af den kritisk truede orangutang,” siger Hanne Gürtler.

Den mest effektive måde at hindre introduktion af det nye coronavirus, SARS-CoV-2, i vilde orangutanger er at minimere den direkte og indirekte kontakt mellem orangutanger og smittede personer. Vores samarbejdspartnere på Borneo har derfor i overensstemmelse med anbefalingerne fra eksperter indstillet de projektaktiviteter, der udgør en risiko for smittespredning, og arbejder nu aktivt for at bistå lokalbefolkningen i håndteringen af COVID-19 epidemien og øge kendskabet til den trussel sygdommen også udgør for den kritisk truede orangutang.

Kontakt:
Direktør Hanne Gürtler
hg@savetheorangutan.org
Tlf. 29 87 07 26

Læs mere om Red Orangutangens arbejde: https://redorangutangen.dk/vores-programmer/