I løbet sensommeren tog rehabiliteringscentret Nyaru Menteng imod to små nye beboere. De to unger har begge mistet deres mødre, og derfor skal de nu være en del af rehabiliteringsprogrammet.

To små orangutangunger blev tidligere i år reddet af Natural Resources Conservation Agencys redningshold (BKSDA) og overdraget til rehabiliteringscentret for orangutanger, Nyaru Menteng. Her har de fået pleje og har mødt de andre orangutangunger i skovskolen, hvor dyrepassere skal lære dem de orangutangfærdigheder, som deres mor desværre ikke er der til at lære dem.

Læs også: 12 orangutanger reddet i 2020

Jeni (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Lær mere om de to nye skovskoleelever nedenfor.

Jeni

Jeni blev flyttet til Nyaru Menteng den 24. august 2020. Hun var på det tidspunkt 10 måneder gammel og vejede kun 5 kg. Hun havde tør hud og sår på ryggen og på benet. Derfor var der ingen tvivl om, at hun havde traumatiserende oplevelser i bagagen.

Som alle andre orangutanger, der kommer til centeret, kom hun først i karantæne. I begyndelsen var det svært for hende at vænne sig til de nye omgivelser. Hun havde problemer med sit skadede ben og viste tegn på chok. Det var ikke overraskende, eftersom hun kort forinden havde været udsat for den traumatiserende oplevelse, det er for en unge, at blive adskilt fra sin mor.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

I naturen er orangutangunger helt afhængige af deres mor, som passer på dem og lærer dem de færdigheder, der skal til for at klare sig selv i regnskoven. Når de mister deres mor i så ung en alder, forårsager det traumer. Centerets dyrlæger og dyrepassere var fast besluttede på at få Jeni til at føle sig tryg i sit nye hjem. Og det gav heldigvis pote: Jeni har det nu meget bedre, og i september sluttede hun sig til de andre orangutangunger i skovskolens vuggestue. Her viser hun hver dag, hvor meget hun elsker at klatre i træer og ikke mindst – at spise!

Alexander da han lige var blevet reddet (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Alexander

Alexander (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Alexander blev reddet den 25. august, da han var omkring 9 måneder gammel. Han blev efter sigende fundet af en landsbyboer, som fortalte, at han havde set en voksen hunorangutang blive angrebet af en hund. Hunorangutangen bar på en unge, men var flygtet i panik og havde efterladt ungen. Landsbyboeren tog sig af orangutangungen og havde den i et bur i omkring en uge, før BKSDA hentede den.

Efter 11 dages pleje, blev Alexander overdraget til Nyaru Menteng den 5. september 2020. Her fandt dyrlægerne ud af, at han kun vejede 3,5 kg, og at han havde tør hud, sammenfiltret hår og sår på både ben og arme. I de første to måneder havde han fordøjelsesproblemer og hans mave var oppustet. Han nægtede at drikke den mælk, som dyrepasserne gav ham. Ligesom Jeni, oplevede han traumer og sorg.

Nu viser han heldigvis tegn på en positiv udvikling. Han vænner sig stille og roligt til sit nye liv, og i november blev han en del af skovskolens vuggestue. Her hygger han sig med at lege i træerne med sin nye venner – blandt andet Jeni.

Læs mere om redninger af orangutanger