I 2020 er 12 orangutanger blevet reddet af myndighederne og vores partner BOS Foundation. De 7 blev reddet efter coronaens indtog, og derfor med særlige procedurer i spil. Blandt dem er ungerne Jeni og Alexander, der nu bor på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Det er ikke en hemmelighed, at 2020 har stået i coronaens tegn – også når det gælder arbejdet for at redde orangutangen. Rehabiliteringscentrene er lukket for gæster udefra og en række restriktioner på centrene og blandt personalet skal sikre, at orangutangerne ikke bliver smittet.

Orangutangen Cova blev reddet i april. Dyrlæge Agus Fachron og tekniker Dedi Badas hjalp BKSDA med at få orangutangen væk fra et konfliktområdet (Foto: BOSF)

Læs mere: Her er vores indsatser mod COVID-19

Da COVID-19 virkelig tog sit indtog i marts, valgte man at sætte alle genudsættelser og redninger midlertidigt på pause for at beskytte orangutangerne. Det var dog kun et spørgsmål om tid, før en orangutang ville få hårdt brug for hjælp. Derfor forberedte vores partner BOS Foundation sig på, hvordan de bedst muligt kunne bistå i redninger af nødstedte orangutanger på en corona-sikker måde. De forberedte også et COVID-19-karantæne-område på de to rehabiliteringscentre, så eventuelt nye orangutanger på centrene ikke  risikerer at smitte andre aber eller de ansatte.

Støt vores arbejde i 2021: Bliv Orangutangpartner

Cova havde brug for hjælp

Orangutangen Cova, som var den første, der havde brug for hjælp, efter coronaen ramte Indonesien (Foto: BOSF).

Omkring fem uger efter, at centrene var blevet lukket ned for omverdenen, modtog BOS Foundation det første opkald fra Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA). De bad om hjælp til at redde en orangutang, som var i fare for at komme i konflikt med mennesker. Her var tale om den voksne han Cova. Det lykkedes at redde Cova trods heldragter og et mindre team end sædvanligt.

I alt er det blevet til 12 redninger i 2020 – den første kan du læse om her. Syv af redningerne fandt sted efter coronakrisens begyndelse. Orangutangerne kan enten blive reddet fra en (potentiel) konflikt med mennesker i felten – f.eks. fra en plantage eller tæt på en landsby – eller fra et liv i fangenskab. I år har de fleste redninger været fra felten.

Jeni, som er en af de orangutanger, der blev reddet i år (Foto: BOSF).

Nyaru Mentengs to nye beboere

Siden centrene lukkede for udefrakommende, er to nye forældreløse orangutanger flyttet ind på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Hunnen Jeni havde hårdt brug for pleje hos dyrlægerne, mens den lille unge Alexander havde mistet sin mor. Han behøvede derfor dyrepassernes omsorg og træning. Ingen af dem blev reddet fra fangenskab – og har derfor ikke haft tæt kontakt med mennesker – men for en sikkerheds skyld kom de i COVID-19-karantæne, før de blev en del af orangutangflokken på Nyaru Menteng.

De fem andre orangutanger, der blev reddet siden lockdown, er voksne. De er alle blevet flyttet til mere trygge områder i regnskoven.

 

Den lille orangutangunge Alexander bor nu på Nyaru Menteng (Foto: BOSF)