Nogle orangutanger på rehabiliteringscentrene vil desværre aldrig blive i stand til at klare sig selv i naturen. Derfor er det en enorm glæde, når disse såkaldte ’unreleasables’ kan få deres frihed på regnskovs-øer specielt indrettet til deres behov.

Orangutangerne Dilla, Mawas og Jeliva har fået en helt fantastisk start på 2021.

De er alle tre orangutanger, som af forskellige årsager aldrig vil kunne blive genudsat i den vilde natur. Såkaldte ’unreleasables’. Men nu har de fået den næstbedste løsning: Et liv på fristeds-øen Badak Kecil, hvor de er under opsyn, men samtidig lever i naturlige omgivelser.

Corona-pandemien har det seneste år gjort det vanskeligt at transportere orangutanger til øerne på grund af smittefare. Men nu er der opstået en mulighed for at transportere dem med båd næsten hele vejen, og dermed undgå at køre igennem områder med smittefare på vejen fra rehabiliteringscentret.

Derfor kunne vores partnerorganisation BOS Foundation endelig sætte de tre orangutanger fri i deres nye hjem i sidste uge, og det kunne ikke være gået bedre.

Læs også: Forebyggelse af corona nær rehabiliteringscentre fortsætter efter gode resultater

Et regnskovshjem for de orangutanger, der ikke kan selv

Øen Badak Kecil spænder over 104 hektar og er en del af den lille klynge af øer, Salat-øerne, hvor flere øer bliver brugt til de orangutanger, der snart genudsættes i regnskoven. Selve Badak Kecil er dog skabt specifikt til de orangutanger, der ikke har de nødvendige færdigheder, der skal til for at leve i regnskoven.

Det er netop situationen for Dilla, Mawas og Jeliva. De tre hunner i alderen 13-17 år har alle været en del af rehabiliteringsprocessen i skovskolen på Nyaru Menteng, men ingen af dem kunne komme i mål med det, de skulle lære.

Læs mere om fristedsøerne.

I Dillas tilfælde skyldtes det med stor sandsynlighed de traumer hun bærer med sig, efter mange år i fangenskab. Det har blandt andet resulteret i, at hun ikke kunne knytte sig til sin lille unge, Delilah. Derfor er det meget positivt, at Dilla nu alligevel kan få det bedste ud af livet på en tryg ø.

Du kan læse hele Dillas historie her.

Restriktioner beskytter orangutangerne mod COVID-19

Med den aktuelle frisættelse bor der nu hele 10 orangutanger på fristedsøen. Red Orangutangen var med, da to af øens første beboere blev introduceret for deres nye hjem i 2019. Det kan du læse mere om her.

Da orangutangerne torsdag blev flyttet til deres nye hjem skete det under strikse forholdsregler grundet COVID-19.

”Hos BOS Foundation arbejder vi hårdt for at sikre, at vi tager hånd om orangutangerne under sikre forhold, så de bliver beskyttet mod sygdomme, der er til fare for deres sundhed og sikkerhed samt deres mulighed for at leve som vilde og frie orangutanger i skoven,” siger Dr. Ir. Jamartin Sihite, som er CEO hos vores partnerorganisation BOS Foundation.

Hos Red Orangutangen og BOS Foundation arbejder vi på at give så mange un-releasables som muligt et nyt liv på permanente fristeds-øer.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner