Bæredygtig skovforvaltning er af afgørende betydning for orangutangernes overlevelse. Derfor støtter Red Orangutangen op om Forest Stewardship Council®, der er den bedste garanti for bæredygtig træproduktion.

Havestolen i træ, gummistøvlerne, notesbogen.

Alt sammen er det produceret af materialer fra skove. Den produktion kan rydde vigtige skovområder, som er hjem for alverdens dyrearter, eller den kan ske på en ansvarlig måde, hvor skovens dyr og lokale skovsamfund fortsat kan leve i områderne.

Vil man sikre sig en bæredygtig forvaltning af produktionsskovene, er det en god idé at holde øje med FSC-mærket, når man køber træprodukter. Hvert år under FSC Ugen, som netop nu er igang, markerer en række organisationer og virksomheder vigtigheden af ansvarlig og bæredygtig skovforvaltning til gavn for natur, biodiversitet og lokalbefolkning. Red Orangutangen er medlem af FSC (FSC® N002316) og bakker igen i år op om initiativet.

”FSCs strategi for bæredygtig skovforvaltning ligger tæt op af vores. Det handler om at inddrage lokalbefolkningen, tænke i biodiversitet og mangfoldighed af træer for at finde mere holistiske løsninger, når træer bliver fældet,” forklarer Red Orangutangens programleder Marie Sigvardt og fortsætter med en opfordring til dig som forbruger.

”FSC har en stærk standard og samtidig høje krav til sporbarhed og kontroller, og derfor er deres mærke en høj garanti for bæredygtigt skovbrug. Derfor vil vi gerne opfordre forbrugerne til at holde øje med FSC-mærket, når de handler trævarer, papir eller andre naturprodukter fra skovene, såsom sneakers eller gummistøvler af naturgummi.”

Støt vores arbejde for orangutang og regnskov – bliv Orangutangpartner.

Beskytter orangutanger og andre dyr

Skovbrug findes verden over – også på Borneo – og derfor er det vigtigt, at det netop er det bæredygtige træ, som forbrugerne bruger deres penge på.

De beskyttede skovområder på Borneo er vigtige levesteder for orangutangerne, men det er ikke nok. Op mod 80% af Borneo-orangutangerne lever udenfor de beskyttede områder i områder, der frit kan udliciteres til industrielle og kommercielle formål. Det kan medføre yderligere afskovning. En del af løsningen på problemet er derfor at sikre en bæredygtig forvaltning af produktionsskovene.

”Når skovområder bliver overtaget af kommercielle træproducenter, gælder det om at sikre en langsigtet og bæredygtig drift. Oftest ser vi desværre, at det kortvarige sigte om profit her og nu resulterer i udplyndring af skovene. Når man derimod forvalter produktionsskoven bæredygtigt, tager man kun nogle af træerne og i det hele taget sørger man for, at skovene består, og dyrene fortsat kan leve der,” forklarer Marie Sigvardt.

Læs mere om FSC her.