Inden for de sidste to måneder er tre orangutangunger på Borneo blevet reddet og bragt til rehabiliteringscenter med støtte fra den danske organisation Red Orangutangen.

Det sker desværre jævnligt, at orangutangunger, der har mistet deres mor, bliver fundet efterladt på opdyrkede arealer i udkanten af regnskoven.

Inden for de seneste to måneder er tre orangutang-unger blevet reddet og bragt til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng på Borneo, som den danske organisation Red Orangutangen er den største bidragsyder til. Ungerne var mellem 6 og 10 måneder gamle og led af svære traumer, efter tabet af deres mødre, da de blev fundet af lokale i regnskoven eller på tilstødende marker.

De lokale kontaktede myndighederne (Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency), som alene eller sammen med Red Orangutangens lokale partner BOS Foundation reddede orangutangerne og bragte dem i sikkerhed.

”Det sker desværre ofte, at orangutangunger bliver fundet alene. Forklaringen er ofte, at moderen bliver skudt af mennesker, fordi hun har bevæget sig ind på opdyrkede områder, som tidligere var regnskov, i sin søgen efter føde. Det er meget tragisk, for ungerne kan ikke klare sig selv,” siger Hanne Gürtler, direktør for Red Orangutangen.

Se billeder fra en af redningerne i slideshowet nedenfor:

Læs mere om redning af orangutanger her.

Udviser tegn på fremskridt

Den 6 måneder gamle han Ramangai var voldsomt dehydreret og svag, da han kom til rehabiliteringscentret. Han blev fundet af en fugle-jæger så dybt inde i regnskoven, at det, ifølge jægeren, tog tre dage at bære ungen i sikkerhed. I den periode fodrede jægeren ungen med kaffe og bananer, som virker dehydrerende. Heldigvis har ingen af orangutangungerne denne gang sår eller andre skader, som ellers ofte er tilfældet.

Nyaru Mentengs nyeste beboer har endnu ikke fået et navn (Foto: BOSF)

”I øjeblikket er de tre nyankomne orangutanger stadig i karantæne, men de udviser tegn på fremskridt på trods af de traumer, de har oplevet. På baggrund af deres stabile fysiske tilstand og sunde appetit, føler vi os overbevist om, at de vil kunne gennemgå rehabiliteringsprocessen, når de har været igennem karantæne,” siger Drh. Agus Fahroni, dyrlæge på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Når ungerne er kommet igennem karantænen, bliver de en del af rehabiliteringsprocessen, som har til formål at træne dem i de færdigheder, der skal til for at klare sig i naturen. Som voksne kan de blive genudsat i beskyttede naturområder og leve som frie orangutanger. 80% af de omkostninger, der er forbundet med rehabiliteringsprogrammet på Nyaru Menteng – inklusive redninger og genudsættelser – betales af danske privatpersoner, fonde og virksomheder gennem den danske organisation Red Orangutangen.

Du kan lære de tre ungers historier at kende her.

Rydning af skov truer orangutanger

Orangutanger er vurderet kritisk truede af IUCN. Det skyldes blandt andet den massive rydning af regnskoven, ligesom mange orangutanger hvert år bliver skudt grundet konflikter med mennesker.

“De tre orangutang-unger, som vi har modtaget i februar og marts, viser, at afskovning og uansvarlig udnyttelse af skovens økosystemer stadig foregår. Det er det, der tvinger vilde orangutanger, der søger efter føde, ind i menneskers haver eller marker – og det forårsager konflikter mellem mennesker og orangutanger,” forklarer Denny Kurniawan, Nyaru Menteng Program Manager.

Man frygter, at orangutanger, ligesom andre menneskeaber, kan blive smittet med COVID-19. Derfor foregår alle redninger og interaktioner på centrene under særligt strikse sundhedsrestriktioner. De nyligt ankomne orangutanger er testet og er nu i karantæne, før de møder deres nye kammerater på rehabiliteringscentret.

Kontakt:

Direktør Hanne Gürtler

hg@savetheorangutan.org
Tlf. 29 87 07 26

Kommunikationsansvarlig Sedsel Lange

sbl@savetheorangutan.org
Tlf. 29 87 38 81

Onyer var 10 måneder, da han kom til Nyaru Menteng den 15. februar (Foto: BOSF)