Post-monitoreringsholdet har delt deres noter fra syv orangutangers første dag i den vilde natur med os.

I sidste uge kunne vi fortælle, hvordan syv orangutanger i begyndelsen af juni blev genudsat i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR). Nu har vi lidt flere detaljer om de observationer, som post-monitoreringsholdet gjorde på orangutangernes første dag i regnskoven.

Generelt viser monitoreringsholdets noter, at de nyligt genudsatte orangutanger har fremragende evner, når det kommer til at fouragere – altså skaffe, genkende og indtage føde. De havde helt generelt en glimrende begyndelse på livet i regnskoven. Nedenfor kan du læse mere om hver af de syv orangutangers første dag i friheden.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

Suayap

Så snart hendes bur blev åbnet, klatrede den 22 år gamle orangutang op i nærmeste træ og ignorerede alt det, der foregik på jorden, hvor de næste tranportbure blev gjort klar til at blive åbnet.

Suayap er hentet hjem fra Thailand i 2006 og hendes rehabilitering har været 16,5 år undervejs. På den første dag som vildtlevende orangutang så hun ud til at kunne genkende al den naturlige føde omkring sig. Hun forsøgte at nærme sig Barlian og en uidentificeret orangutang, men interagerede ikke med dem.

Så snart mørket begyndte at falde på, byggede hun sin aftenrede i et træ cirka 25 meter over jorden ikke langt fra, hvor hun blev genudsat.

Unggang

Unggang er 10 år gammel og har været på Nyaru Menteng siden han var omkring 3 år gammel. Her blev han indleveret til myndighederne, efter at have været offer for skovbrande.

Unggang klatrede op i et træ, da han blev genudsat. Det tog ham et pænt stykke tid, før han kunne nyde alle de skønne frugter omkring ham – men op af dagen blev han set spise både frugter og termitter.  Hans rede blev bygget cirka 30 meter over jorden.

Barlian

Da 10-årige Barlian blev genudsat havde han, modsat de andre orangutanger, brug for lidt mere tid til at undersøge de nye omgivelser, efter buret blev åbnet. Han blev på jorden et stykke tid, før han kravlede op i et træ.

Mens han sad i træet nær Suayap, nærmede en uidentificeret orangutang sig, og Barlian gav sig til at kæmpe med den! Den 20 timer lange rejse til genudsættelsesområdet havde åbenbart ikke gjort Barlian træt, for det lykkedes ham at vinde over den uidentificerede orangutang. Han forsøgte endda at jagte den, da den flygtede.

Barlian valgte at reparere en allerede brugt rede, da mørket faldt på.

Barlian ser ud til at være godt tilfreds med den nye tilværelse (Foto: Barlian)

Reren

Reren er en mild og charmerende hun-orangutang på 8 år, der blev fundet nær en rismark i et ryddet skovområde, da hun var 12 måneder.

Hun blev genudsat samtidig med Darryl, Amber og Randy. I begyndelsen interagerede de fire orangutanger med hinanden og spiste sammen. Reren drillede Amber lidt, men der var ingen aggressivitet.

Reren var aktiv og spiste en hel del føde. Hun byggede sin redde nær Ambers redde tæt ved det sted, hvor de blev genudsat.

Amber

Amber er en orangutang på 16 år, som har brugt hele 15 år i rehabilitering, før hun nu endelig er klar til et liv i regnskoven.

Da Amber blev genudsat udviste hun aggressivitet og truede med at nærme sig de mennesker, der observerede hende. Hun endte dog med at følge med Reren i stedet.

Hun blev sammen med Renren hele dagen og byggede endda en rede tæt ved hende.

Darryl, da han ventede på genudsættelse (Foto: BOSF)

Darryl

Darryl er en 12 år gammel han-orangutang, der blev indleveret til myndighederne, da han var omkring seks måneder gammel. Personen, der afleverede ham, sagde, at han havde købt ham på Bali, men alligevel besluttet, at det nok var bedst at indlevere orangutangungen til myndighederne.

Efter genudsættelsen undersøgte Darryl hurtigt sine nye omgivelser, før han klatrede op i et træ. Her var det tydeligt, at den lange rejse, havde gjort ham sulten. Han holdt sig ikke tilbage med at spiste blandt andet forskellige slags blade og termitter.

I løbet af dagen legede og sloges han med Randy i omkring en halv time. Til sidst byggede han rede tæt ved genudsættelsesstedet.

Randy

Randy på 14 år er ikke meget for menneskernes tilstedeværelse. Det viste han også, så snart han blev genudsat. Pelsen rejste sig og han skyndte sig op i et træ. Senere tog han det dog roligt igen.

Randy så meget tilfreds ud, mens han undersøgte området, spiste en masse forskellig føde, sloges lidt med Darryl, og til sidst byggede han sin rede for natten.