Når forældreløse orangutanger har gennemgået rehabiliteringsforløbet, er de klar til et nyt liv som vilde orangutanger. Den store forløsning er genudsættelsen – og den nåede syv orangutanger i sidste uge.

Amber, Barlian, Darryl, Reren, Suayap, Randy og Unggang.

Disse syv orangutanger har brugt de seneste år af deres liv inden for den trygge ramme, som udgør Nyaru Menteng rehabiliteringscenter. Her har de gået i skovskolen og lært de færdigheder, som en orangutangmor normalt lærer sin unge. Dernæst har de på en regnskovsø prøvet færdighederne af i naturlige, men stadig overvågede, omgivelser. Og nu er det tid: De er klar til at leve et nyt liv i regnskoven!

Det betød, at de torsdag i sidste uge efter en lang rejse blev genudsat i Bukit Baka Bukit Raya nationalpark (TNBBBR). Der er således nu genudsat 174 orangutanger i området.

Læs også: Cinta og Valentino har begyndt livet i Ø-universet

Orangutangerne bliver bedøvet, så de kan blive undersøgt og testet af dyrlæger og efterfølgende sat ind i transportburene (Foto: BOS Foundation)
Transportburene kommer op på ladet af en bil. Transporten tager timevis og inkluderer også sejlads (Foto: BOS Foundation)

Fire af de syv genudsatte orangutanger er hanner i alderen 10-14 år. De tre hunner er henholdsvis 8, 16 og 22 år.

Fem af dem blev indleveret til myndighederne af lokale, én blev reddet af BOS Foundation og myndighederne BKSDA, mens den sidste er blevet hentet hjem fra Thailand. Orangutanger lever kun på Borneo og Sumatra, men der findes desværre mange eksempler på orangutanger, der bliver smuglet til andre lande, hvor de f.eks. bliver brugt til underholdning eller som kæledyr. Derfor er det meget positivt, når det lykkes at få orangutanger hjem igen, og de ovenikøbet gennemgår en vellykket rehabilitering.

De genudsatte orangutanger vil blive observeret af et post-monitoreringshold, som sikrer, at de klarer sig lige så godt som forventet i regnskoven.

Genudsættelsen blev gennemført af vores indonesiske partner BOS Foundation, The Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) og nationalparken TNBBBR.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

Endelig kan de syv orangutanger blive sat fri i TNBBBR (Foto: BOS Foundation)